To nejzajímavější z roku 2018 podle Patrika Svatoše

To nejzajímavější z roku 2018 podle Patrika Svatoše

Rok 2018 se pomalu, ale jistě blíží do svého konce, a tak je čas se podívat na to, co mne osobně letošní rok zaujalo, potěšilo či rovnou nadchlo. Rok 2018 byl na novinky v automobilovém světě poměrně bohatý, takže bylo z čeho vybírat.

Mercedes má plug-in hybrid s naftovým motorem

Mercedes v letošním roce ukázal modely, které spadají pod divizi „EQ“. Přepracovaný plug-in hybridní pohon tak dostala nejenom třída S, ale také E. Zajímavé je, že Mercedes šel tou cestou, že třídu E v plug-in hybridním provedení nabízí nejenom v kombinaci s benzinovým motorem, ale také naftovým. V minulosti měl elektrifikovaný model s naftovým motorem například Peugeot. I tak jde o záležitost, která nejspíše nepřekvapila jenom mne.

Infotainment v Mercedesu třídy A

U Mercedesu ještě zůstaneme. Hlasové ovládání například v mobilních telefonech už není žádnou velkou novinku. Postupně je tato technologie implementována i do automobilů. Zatímco dříve šlo o ne úplně použitelnou technologii, tak dnes jsme dál. A že hlasové ovládání může dávat velký smysl jasně ukazuje Mercedes třídy A.

Nemusíte mačkat tlačítko, stačí říct jen: „Hej Mercedes, jaké bude zítra počasí v Ostravě?“ A Mercedes vám to zjistí. Takto funguje i informace o navigaci, hotelech a tak podobně. Jestli takhle bude vypadat hlasové ovládání ve více vozech, tak se máme na co těšit.

Jaguar I-PACE

Krátce se musím zastavit I u Jaguaru I-PACE. Po několika letech, kdy automobilky slibovaly konkurenci pro Model X, máme na trhu auto, které nejen hezky vypadá, ale I funguje. Po BMW i3 tak dorazil další řidičský elektromobil. A ani s dojezdem na tom není až tak špatně.

Mercedes E53 AMG

Elektrifikace se dnes netýká pouze aut, která mají mít nízkou spotřebu. Takový Mercedes uvedl na trh své první hybridní AMG a povím vám, je to fakt jízda. Můžete být zapřisáhlý petrolhead, ale pokud všechna „ostrá“ hybridní auta budou jezdit a fungovat jako Mercedes E53 AMG, tak se nemáte čeho bát – ba naopak.

BMW i8 Roadster aneb vítejte ve světě celebrit

Krátce se zmíním i o BMW i8 Roadster. Po jízdní stránce si mne rozhodně tolik nezískalo, ale tohle auto má silnou stránku trošku někde jinde. Marně se snažím si vzpomenout na auto, které by přitahovalo takovou pozornost. Ne nadarmo tvrdím, že pořízením tohoto aute se z vás stane celebrita, a to i ve velkém městě, jako je Praha.

Infotainment ve Volkswagenu Touareg

Pro někoho pouze drahý Volkswagen, ale pro mne osobně auto, které už v minulé generaci skvěle fungovalo. A co víc, nezaleklo se ani nějakého toho terénu. Kde však předchozí generace zaostávala byl infotainment. Jenže generace nová tuhle díru dokázala zalepit více než adekvátně. Obrovský displej dostal zcela nové rozhraní, které je intuitivní, rychlé a přehledné.

Design Audi Q8

Audi nikdy moc nevyčnívalo po designové stránce. I vlajková loď Audi A8 nevypadá špatně, ale osobně bych ocenil nějaký větší nápad, odvaz. Sice jsem se nedočkal u Audi A8, ale Audi Q8 mi to vynahradilo. Sportovněji střižené SUV s novou maskou chladiče vypadá skvěle. Auto budí pozornost i v tmavém laku, a to nemluvím o oranžové variantě, která si mne získala.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze