Tipnete si 13 evropských měst s nejproblematičtější silniční dopravou?

2
Tipnete si 13 evropských měst s nejproblematičtější silniční dopravou?
  • Doprava je celosvětový problém, který trápí především velká města
  • V žebříčku není ani jedno španělské město
  • Do výčtu se nedostala Praha ani Bratislava

Jakmile stojíte někde v dopravní koloně, jistě přemýšlíte o tom, jaká města jsou pro cestování ta nejhorší. V našich očích je vždycky nejhorší to, kde zrovna stojíme v zácpě. Každopádně věřte, že nejen v Evropě, ale i na světě je spousta dopravou přetížených měst. Doprava je zkrátka celosvětový problém. Zatímco ale některá města doslova praskají ve švech, jinde je vše zcela v pořádku.

Zajímavý žebříček pro cestování nejméně přívětivých míst zveřejnil web Business Insider, tak se na něj pojďme podívat.

13. místo – Neapol

Lidé v Neapoli potřebují na cestu do centra o 33 % času více, než by bylo obvyklé. Jde o zhoršení o dvě procenta oproti minulému roku.

Doprava v Neapoli
12. místo – Kolín nad Rýnem

I Kolín nad Rýnem si pohoršil. Nyní je jeho skóre 34 procent, tedy o 4 procenta více, než měl v roce 2015.

11. místo – Varšava

Ani naši severovýchodní sousedé tomuto nelichotivému žebříčku neunikli. Skóre Varšavy je 37 procent. V roce 2015 to však bylo pouze procent 30.

10. místo – Atény

Řecko netrápí jen dluhy a imigranti, ale také doprava. Atény jsou na tom úplně stejně zle jako Varšava.

9. místo – Manchester

Manchester není dvakrát dobrá destinace na cestování automobilem. Poprvé se dostáváme na skóre 38 procent.

Dopravní zácpa v Manchesteru
8. místo – Brusel

Stejně jako Manchester, tak i Brusel se dostal na hranici 38 procent. Oproti minulému roku se však zhoršil o 3 procenta, zatímco Manchester jen o jedno jediné.

7. místo – Paříž

Město romantiky je sice krásné, ale cestou na rande může nastat i malér, pokud na něj nedorazíte včas. A věřte, že to zde není žádný problém. Doprava v Paříži se zhoršila o 2 procenta na konečných 38 procent.

6. místo – Řím

Z romantické Paříže zavítáme do slunného Říma. Ačkoli v Itálii jsou velmi populární skútry, ani ty dopravě moc nepomáhají. Výsledkem je zhoršení o dvě procenta oproti minulému roku a výsledných 40 procent.

5. místo – Marseille

A z Itálie zase zpátky do Francie. Kdo by neznal populární film Taxi, kde se řidič svého taxíku po silnicích v Marseille prohání závratnými rychlostmi. Jenže něco takového je ryzí fikce. Marseille je na tom s výsledkem 40 procent podobně jako Řím a pohoršila si o celá dvě procenta.

Taxi v Marseille
4. místo – Londýn

Pokud jste zareagovali na podnět v našem nadpisu, tak vám jistě přišel na mysl Londýn. A ten opravdu v žebříčku je, ale možná trošku překvapivě až na čtvrtém místě. Londýn trpí na velké dopravní zácpy a ve výsledku je na tom stejně jako Marseille.

3. místo – Petrohrad

Bronzovou medaili obsadil ruský Petrohrad se skórem 41 procent.

2. místo – Moskva

I druhá příčka patří Rusku. Moskva je na tom ještě o celé tři procenta hůře než Petrohrad. A kdo je vítězem?

1. místo – Bukurešť

Hlavní město Rumunska dostalo skóre 50 procent, což je oproti minulému roku nárůst o celých 7 procent. Je tedy velká pravděpodobnost, že do centra Bukurešti pojedete o polovinu delší dobu, než by tomu bylo ve městě, které není dopravou přetížené.

Dopravní zácpa v Bukurešti

Zdroj: businessinsider.com