Jaká je reálná spotřeba BMW i5 eDrive 40 v dálničním provozu?
test

Jaká je reálná spotřeba BMW i5 eDrive 40 v dálničním provozu?

Zkušenosti z cesty Praha – Brno a zpět
21

Nové BMW i5 se na první pohled může zdát snovým dálničním křižníkem, a to díky pověstnému jízdnímu komfortu, pokročilým asistentům či baterii s kapacitou 81,2 kWh. Zda je tomu skutečně pravda, jsme se rozhodli vyzkoušet na oblíbené trasa Praha – Brno a zpět.

Ještě před nástupem očekávané Neue Klasse BMW uvedlo novou generaci oblíbené pětkové řady, kterou staví na multipohonové platformě sdílené mezi spalovacími, hybridními a plně elektrickými vozy. BMW i5 eDrive 40 má také výkonnějšího sourozence, kterého jsme po dálnici již dříve projeli, nyní přišel čas na to otestovat z hlediska dálniční spotřeby „civilní“ provedení. K jakým závěrům jsme došli?

Technické parametry BMW i5 Touring eDrive40

Kompletní specifikace
Konstrukcekombi, 5 060 × 1 900 × 1 505 mm, 2 180 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon250 kW, 340 koní, točivý moment: 430 Nm
Baterie? (81,2 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 205 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,5 kWh / 100 km, dojezd: 560 km
Cena od1 799 200 Kč

Praha – Brno

Test dálničního dojezdu BMW i5 probíhal v relativně náročných podmínkách, ačkoliv již nemrzlo ani nepanovalo extrémní horko. Přesto to s teplotou okolo 4 stupňů Celsia a relativně nepříznivému počasí s teplotním komfortem v kabině nastaveným na 20 stupňů Celsia nemělo BMW i5 jednoduché. Navíc konkrétně tento test obsahoval větší porci jízdy čistě po dálnici, alespoň v jeho první části, tedy jízdy z Prahy do Popůvek u Brna, které se nachází přímo u dálnice, BMW i5 tak nemohlo snížit spotřebu klidnější jízdou v nižších rychlostech po městě.

Do Popůvek jsme se vydali z pražských Dejvic s téměř plně nabitým vozidlem, které se předtím pomalu nabíjelo na 50kW stojanu u Kauflandu. Kapacita baterie v tu vozu ukazoval 98 % a vzhledem k velikosti baterie bylo jasné, že během jízdy rozhodně nebude nutné po cestě zastavovat a nabíjet, neboť by měl BMW i5 vzdálenost 202 (dálničních) km bez problémů zvládnout.

BMW i5 Touring

Podobně jako u testu dálničního dojezdu VW ID.7 jsem i s BMW i5 používal adaptivní tempomat s tachometrovou rychlostí 140 km/h, což je podle mého názoru rychlost, kterou jezdí velké množství řidičů, ačkoliv je bezpochyby efektivnější pro elektromobily i spalovací vozy zpomalit třeba na stále přijatelných tachometrových 120 km/h. V každém případě jsem se vydal na cestu do Popůvek s touto rychlostí, kam jsem dorazil přesně za jednu hodinu a 40 minut. Vůz v tuto chvíli ukazoval spotřebu 24,6 kWh/100 km, což není špatné vzhledem ke zmíněným podmínkám. Ujel jsem celkem 200,7 km a zrekuperoval 4,9 kWh. Jak již bylo řečeno, velká část cesty probíhala zmíněnou dálniční rychlostí. Pokud bych tedy test zakončil někde v centru Brna, jsem si docela jistý tím, že by se spotřeba mohla o 1 či 2 kWh na 100 km snížit, byla by tedy víceméně stejná jako u VW ID.7. Vůz v tuto chvíli ukazoval 35 % kapacity baterie a udávaný zbývající dojezd 126 km.

BMW i5 Touring

Brno – Praha

Zpáteční cesta odstartovala rovněž v Popůvkách se zbývající kapacitou baterie 28 %. Teplota i počasí jako takové bylo relativně podobné jako na cestě z Prahy. Zároveň bylo zcela zřejmé, že se v průběhu cesty bude nutné někde zastavit kvůli nabíjení, jehož výkon jsem na nabíjecí stanici Ionity zaznamenal a zhodnotím jej v chystaném výstupu, kde se dozvíte více. Kvůli nízké kapacitě baterie jsem před dojezdem ke stanici zhruba 10 km trasy zpomalil na tachometrových 120 km/h. Na nabíjecí stanici jsem doplnil energii na 70 %.

BMW i5 Touring

Zpáteční cesta pak byla rovněž o něco delší, neboť jsem ukončil trasu až v okrese obci Březiněves (Praha-východ), kdy jsem ujel celkem 204,1 km se spotřebou 22,8 kWh/100 km. I tentokrát jsem jel tachometrovou 140 km/h s adaptivním tempomatem bez jakýchkoliv zúžených úseků či zpomalení (s výjimkou zmíněné 10km trasy, kdy jsem pro jistotu zpomalil), která mě ostatně nepotkala ani na cestě směrem do Brna. Na této trase jsem zrekuperoval 7,4 kWh, což je částečně zapříčiněno zpomalením před návštěvou Ionity. V tomto ohledu se tedy potvrdilo, že při nižší rychlosti by mohla být spotřeba výrazně nižší.

Zhodnocení

Z testu lze předpokládat, že plně nabité BMW i5 by za obdobných podmínek reálně zvládlo ujet obvyklým dálničním tempem zcela spolehlivě 300 km včetně rezervy na další porci (desítek) km podle toho, jak ochotný by byl řidič přiblížit se k 0 % baterie. Teplotní/povětrnostní podmínky během testu nebyly zrovna ideální a taktéž se podepsaly na vyšší spotřebě. Stejně jako u VW ID.7 platí, že pokud bych se rozhodl jet na co nejdelší dojezd a zpomalil na stále komfortních 120 km/h, bez problémů bych se dostal na spotřebu okolo 20 kWh na 100 kilometrů a teoreticky mohl atakovat dálniční dojezd 400 km. Vzhledem k rychlosti, resp. maximálnímu nabíjecímu výkonu a dynamice, kterou BMW i5 nabízí, by se však mohlo jednat o vcelku zbytečné omezování, neboť se BMW i5 nabíjí skutečně rychle.

Praha – Brno (Popůvky) Brno (Popůvky) – Praha
Průměrná spotřeba 24,6 kWh/100 km 22,8 kWh/100 km
Ujeté km 200,7 km 204,1 km
Čas jízdy 100 minut 105 minut

Foto: Ioannis Papadopoulos, fDrive.cz

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Průměr 120km/h je už dobrá dálniční rychlost. Jel jsem teď úsek Brno - Větrný Jeníkov Superb TDI EVO 110kw manuál tachometrových 150kmh průměrem 125km/h za pro mě těžko pochopitelných 5,8 - spotřeba i rychlost s vymotáním z Brna po sjezd na nejvyšším bodě dálníce. Dál to klesalo do Prahy až na výsledných 5.3

Cena nafty 35Kč=1,85Kč/km= 7,7Kč/kWh při spotřebě 24kWh.

Takže už pokles hodnoty EV na km je násobný od ICE, cena za km je při nejlepší vůli stejná, rozdíl servisních nákladů už je zanedbatelná položka, kterou smaže pojištění. A to mimo Tesly ani nezmiňuju katastrofální úroveň EV servisů.

Byl jsem fanda, ale budu zase až i automobilky budou chtít ty EV prodávat. Zatím nechtějí.
Two Gamers cz
Two Gamers cz
Musím taky přidat- v neděli syn jel WV Passat R-line 110kw 2.0 TDI -18 disky - Domazlice-Brno -kolem 3h40min jízdy -prumer 4.9 litru -tankoval za 34.5 Kč - takže výsledek 1.69 Kč na km ....JOJO EV MNE BAVILO KDYZ JEZDILO FAKT LEVNE !!! MYSLIM BEZ FOTOVOLTAIK A LIDLU !!! ☹️
Tomáš Vlasák
Tomáš Vlasák
EV není o úspoře, pokud si nekupujete zrovna Teslu, nebo neparkujete celý den doma a máte možnost dobíjet z FVE. Je to o tom, že buď chceš jezdit EV nebo ne, osobně si myslím, že v domácnosti, kde je možnost nabíjet je jeden fosil + jedno EV ideální řešení. Ale pokud nemáte min 1Mil CZK na auto, o EV ani neuvažujte.
Petr Želinský
Petr Želinský
Naposledy upraveno: 29. 5. 09:04
Pane Honzo - Proti EV nic nemám a dokonce o nějakém i uvažuji. ALE!!! Kupovat BMW a pak se "ploužit" dálnicí 120, abych někam dojel? Pominu rychlostní limity - jak daleko dojedete s oním BMW, když to pofičíte 150km/h? Tedy takovou rychlostí, jakou běžně po dálnici normální BMW (a nejen ony) jezdí. Mám více aut, ale i v mém Sanderu 1,0TCe LPG nechávám vždy daleko vzadu veškerá EV napříč značkami. A Tesly na dálnici umí držet krok max. 50km, pak to raději vzdají, když vidí, jak hodnota nabití baterie klesá...Porovnání KIA a Octa? K čemu je MěPo předražená Bolka? Proč ne Duster, v origo tovární zástavbě LPG? Náklady na 1 kilák okolo 1,-Kč. Pro MěPo mnohem lepší auto, se kterým se navíc nemusí bát ani do terénu. Tam si tu KIU i Octu namaže na chleba. A provozní náklady větší o 400000,-Kč? Když toho Dustera koupíte, tak 600000,-Kč ušetříte už na startu. O ceně pojistky se bavit nebudeme, že?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze