Elektromobily BMW Neue Klasse jako powerbanka? Mají nabídnout obousměrné nabíjení

Elektromobily BMW Neue Klasse jako powerbanka? Mají nabídnout obousměrné nabíjení
Fotografie: BMW
  • První novinka řady Neue Klasse dorazí již příští rok
  • K dispozici budou funkce Vehicle to Home či Vehicle to Load
  • Hlavním partnerem značky BMW je společnost E.ON

Nová generace elektromobilů BMW dostala označení Neue Klasse a nyní výrobce prozradil další důležité detaily. Uvedení nové palety elektromobilů započne příští rok a nyní již víme, že budou schopny ukládat elektřinu a fungovat jako zdroj energie pro ostatní externí zařízení. Obousměrné nabíjení se u vozidel BMW objevuje vůbec poprvé a tato technologie umožňuje využít vysokonapěťovou baterii plně elektrického vozidla jako zásobárnu energie a později vrátit naakumulovanou elektřinu buď do vlastní domácí sítě, nebo do elektrické sítě. Zákazníci BMW tak mohou ještě snadněji aktivně přispívat k přechodu na novou energetiku a podporují udržitelnou výrobu a využívání obnovitelné energie. K dispozici budou funkce Vehicle to Home, Vehicle to Grid a Vehicle to Load.

Vehicle to Home: elektřina pro vaši domácnost

V počáteční fázi technologie umožní zákazníkům v podstatě využívat vysokonapěťovou baterii vozidla jako stacionární zásobník energie. V tomto případě se uhlíkově neutrální elektřina vyrobená fotovoltaickým systémem zákazníka dočasně uloží do baterie vozidla pomocí zařízení BMW DC Wallbox Professional a následně se vrací zpět k napájení dalších spotřebičů v domácnosti, čímž se zákazník na určitou dobu stává nezávislým na vnější elektrické síti a snižuje své náklady na energii.

Vehicle to Grid: napájení do sítě

Druhý stupeň obousměrného nabíjení umožní zákazníkům zpřístupnit část kapacity jejich baterie externě. Tuto energetickou kapacitu lze následně využít jak pro nabíjení ze sítě, tak pro vybíjení elektřiny do ní ve vhodných časech. Přístup na trh s energií zajišťuje společnost E.ON, která se stala jedním z hlavních partnerů značky BMW. K tomu aby vše správně fungovalo, budou zákazníci potřebovat dynamický tarif za elektřinu, a to právě od společnosti E.ON. Ta bude proces nabíjení řídit společně s backendem BMW, aby umožnila generování příjmů z výměny energie. Tato funkce ale bude na různých trzích k dispozici až po přijetí nezbytných regulačních opatření.

Jako poslední tu máme systém Vehicle to Load. Ten umožňuje využívat energii uloženou ve vozidle k napájení externích elektrických zařízení. To znamená, že elektromobily BMW Neue Klasse mohou sloužit jako mobilní powerbanka například pro nabíjení elektrokola nebo pro napájení elektrických zařízení při kempování. Vše je zajištěno intuitivním a snadným ovládáním v aplikaci My BMW App, kterou lze ovládat celý ekosystém BMW Connected Home Charging. Ve vozech Neue Klasse dosahuje celková efektivita zcela nové úrovně. Klíčem k tomu je nejnovější, šestá generace technologie BMW eDrive. Kromě vylepšených integrovaných elektrických pohonných jednotek jsou její součástí také nové cylindrické lithium-iontové akumulátorové články s objemovou hustotou energie o více než 20 % přesahující dříve používané prizmatické články.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze