Jak jezdí Mercedes EQE SUV?
test

Jak jezdí Mercedes EQE SUV?

Exkluzivní první dojmy z Portugalska + video
3

Mercedes pokračuje ve své elektrické ofenzivě a na trh uvádí už osmý elektromobil řady EQ. My jsme dostali možnost nejnovější EQE SUV podrobně otestovat na portugalských silnicích a nyní vám přinášíme podrobné zkušenosti i video. Luxusní SUV vyšší střední třídy nás zaujalo solidním dojezdem, vysokým komfortem, špičkovými technologiemi i natáčecí zadní nápravou.

Mercedes elektromobilitě věří a do konce této dekády přestane vyrábět vozy se spalovacím motorem. Proto masivně investuje do elektrické budoucnosti. A je to právě Mercedes, který má na trhu největší počet elektrických modelů ze všech automobilek, a to v různých kategoriích. Nejzajímavější jsou zbrusu nové prémiové vozy postavené na platformě EVA 2, z nichž všechny nám již prošly redakcí. Je to vlajkové EQS s ultradlouhým dojezdem, se kterým jsme v redakci ujeli přes 850 kilometrů na jedno nabití, případně od něj odvozené luxusní SUV s označením EQS SUV. O třídu níže pak stojí sedan EQE jako alternativa oblíbené klasické třídy E a nyní do rodiny přibyl jeho souputník s karoserií SUV, logicky pojmenovaný jako EQE SUV.

Vzhledem k oblíbenosti SUV této velikosti bude model EQE SUV pro Mercedes velmi důležitý, zároveň ale vstupuje do vod, kde hlavní němečtí prémiový konkurenti své zástupce mají. Jde o Audi Q8 e-tron (po 4 letech faceliftovaný původní e-tron) a také BMW iX. V Česku si nejnovější Mercedes už můžete objednat a my jsme dostali jako jediní z českých médií příležitost jej otestovat na portugalských silnicích.

Projeli jsme nový Mercedes EQE SUV. Skrývá nečekané novinky

Mercedes-Benz EQE SUV 500 4Matic

Rozměry4 863 × 1 940 × 1 686 mm, 2 550 kg
Výkon300 kW
Baterie100 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd (WLTP)547 km

Oblý design v čele s aerodynamikou

Design vychází z dalších Mercedesů řady EQ a Mercedes se svou elektrickou rodinku snaží maximálně sjednotit. A kdo není úplný znalec Mercedesů, bude mít třeba 4,9 metru dlouhou novinku, tedy už pořádný kus auta, problém odlišit od EQS SUV, tedy většího sourozence tohoto auta. Opět tu máme typické oblé tvary, ve kterých se snoubí elegance a luxus. Mercedesu to prostě sluší. Novinka zaujme typickou aerodynamickou přídí s mírně se usmívajícími Matrix LED světly a zaslepeným chladičem s dekorem s malými hvězdičkami, což je moc pěkný designový prvek. V základní výbavě ale dostanete pouze čistě černou masku. Nechybí pak LED pásek mezi předními světly.

Mercedes-Benz EQE SUV

Kapota je díky čistě elektrické platformě nezvykle krátká a pryč jsou doby obřích kapot velkých SUV Mercedesů, které musely ubytovat mohutné osmiválce. Zde žádný velký motor potřeba není, přesto se nám opakuje neduh – Mercedes sem neumístil přední kufr neboli „frunk“. To je velká škoda, protože někteří konkurenti to umí a kdo přední kufr u svého elektromobilu má, většinou už bez něj nechce být.

EQE SUV 500 4MATIC v hnědé barvě, která vypadá naživo velmi dobře

Kapalinu do ostřikovačů tak doléváte opět speciálními dvířky v levém blatníku. Hezkým a zároveň praktickým prvkem jsou vyjíždějící kliky, které se vám samy vysunou, případně je pro vysunutí stačí jemně pohladit. Dveře jsou klasicky rámové, s dvojitými akustickými skly a oceňuji také příplatkový stupínek, díky kterému se nejen do kabiny lépe nastupuje, ale EQE SUV s ním získává širší a více off-roadový vzhled.

Typicky oblá záď ukrývá kufr s objemem (po roletku) 510 litrů, ale díky praktické „cargo“ konfiguraci zadních sedadel, jejichž opěradla lze jednoduše více napřímit, můžete využít základní objem až 580 litrů. To je více, než nabídne konkurenční BMW, ale méně, než Audi Q8 e-tron. Potěší poměrně rozměrné spodní patro kufru, které se bude hodit na nabíjecí kabel kvůli absenci předního kufru. Záď je ozdobená hezkými LED světly se spirálovitým efektem a samozřejmě LED páskem po celé šířce vozu.

Obyčejná bílá vypadá na autu také dobře, spíše mu ale sluší tmavší barvy

Mercedes se opět hodně zaměřil na aerodynamiku. Koeficient odporu je 0,25 a dobrému číslu pomáhají i takové věci, jako jsou třeba malé spojlery před předními koly. Ty přidávají až 15 kilometrů dojezdu. Mimochodem, věděli jste, že rozdíl mezi základními 19" koly a největšími 21" je v dojezdu až 17 kilometrů ve prospěch těch menších?

Mercedes-Benz EQE SUV
Tento malý plastový díl přidává až 15 kilometrů dojezdu

Mercedes už má tepelné čerpadlo a umí odpojit přední motor

EQE SUV je prvním modelem Mercedes na platformě EVA 2, který přináší dvojici zásadních vylepšení. Tím prvním je fyzické odpojování předního motoru, když se nepoužívá. Mercedes na přední motor s permanentními magnety přidal jednotku, která motor fyzicky zcela odpojí, když není potřeba. Připojení a odpojení probíhá za 2,5 vteřiny, mnohdy ještě rychleji, a auto je díky tomu efektivnější než dosavadní modely. Úspora je až 6 % energie, takže mluvíme o prodloužení dojezdu až 30 kilometrů, a to už je znatelný rozdíl. Auto se o odpojení předního motoru rozhoduje na základě dat z mnoha senzorů a roli hraje třeba i teplota nebo povrch, po kterém vůz jede.

Mercedes-Benz EQE SUV
Přední elektromotor s přidaným mechanismem pro jeho hardwarového odpojení

Druhou zásadní novinkou je tepelné čerpadlo v kombinaci se schopností využívat teplo z motorů a zejména baterie pro ohřev interiéru. Ze zkušeností s předchozími modely řady EQ víme, že tyto Mercedesy měly dost vysokou spotřeba v zimě a tato inovace by tento neduh měla odstranit. Při teplotách kolem nuly se díky údajně vysoké efektivitě čerpadla bavíme o přidání až desítek kilometrů dojezdu.

Pět verzí na začátek

EQE SUV uvádí Mercedes na trh rovnou v pěti verzích, z nichž si vybere, myslíme, úplně každý. Pro ty, kteří chtějí co nejdelší dojezd a nepotřebují takový výkon, jsou tu verze 300 a 350+ s pohonem pouze zadních kol a cenou začínající od 2 250 000 Kč. Za poměrně rozumný příplatek tu pak máme dvě čtyřkolky 350 4MATIC a 500 4MATIC. Vrcholnou verzí pak je AMG 43 s výkonem téměř 500 koní, za kterou v základní konfiguraci zaplatíte přes 3 miliony korun. Všechny verze mají stejně velkou baterii s využitelnou kapacitou 90,6 kWh. To je trochu handicap, protože oba přímí konkurenti od Audi a BMW mají výrazně větší baterii s využitelnou kapacitou přes 100 kWh.

Model 300 350+ 350 4MATIC 500 4MATIC AMG 43
Výkon (kW) 180 215 215 300 350
Pohon zadní zadní 4×4 4×4 4×4
Zrychlení 0–100 km/h 7,6 s 6,7 s 6,6 s 4,9 s 4,3 s
Dojezd WLTP 542 km 580 km 537 km 542 km 468 km
Spotřeba (kWh/100 km) 19 18,1 19,2 19,3 23,2
Cena od 2 259 000 Kč 2 346 190 Kč 2 417 580 Kč 2 531 320 Kč 3 079 450 Kč

Krásnému interiéru vévodí Hyperscreen

Mercedes je ale o komfortu, luxusu, vybraných materiálech, a to všechno tady najdete. Interiér jakoby z oka vypadl vyšším modulům EQS a EQS SUV a je ostatně stejný jako u EQE. Výrobce hezky kombinuje kůži, dřevo, kov a další hodnotné materiály s těmi recyklovanými. Například v mém testovacím kusu je Alcantara ve skutečnosti umělá a ze 40 % vyrobená z recyklovaných víček a součástí PET lahví. Všechno doplňuje krásné prošívání i velmi výrazné ambientní osvětlení, které si můžete opravdu plně nastavit, samozřejmě i vypnout.

Krásná hnědo-bílá kombinace interiéru s Hyperscreenem

A samozřejmě si můžete interiér opravdu vyšperkovat k obrazu svému. Můžete mít hnědý, bílý, černý a Mercedes jako vždycky poskytuje spoustu kombinací tak, aby uspokojil každého zákazníka. Mně se osobně interiér velmi líbí. Je luxusní, zároveň díky obrovskému Hyperscreenu futuristický a kvalitně zpracovaný. Panoramatické (a otevírací) střešní okno pak vnitřek krásně prosvětluje, zároveň po zavření střešního okna vás před vnějšími částicemi chrání účinný HEPA filtr. Oceňuji také jednu z mnoha výhod čistě elektrické platformy – absenci jakéhokoliv středového tunelu, díky čemuž tu máme místo něj odkládací prostory navíc. Vyzdvihnout musím i sedadla z odolné kůže s ergonomickým tvarováním a mnoha možnostmi nastavení.

Mercedes-Benz EQE SUV
Ambientní osvětlení má Mercedes propracované. Lze ho široce upravovat i zcela vypnout

Samostatnou kapitolou je příplatkový Hyperscreen sdružující tři displeje do jedné plochy, včetně velkého prohnutého OLED displeje uprostřed. Všechny jeho funkce díky systému MBUX jsme popsali v tomto našem článku a videu. I bez Hyperscreenu se standardním displejem považuji MBUX za jeden z vůbec nejlepších infotainmentů v dnešních autech, jehož grafika, nastavení a funkce snesou ta nejpřísnější měřítka. Chválím také bohatě konfigurovatelný a velký head-up displej včetně funkce rozšířené reality. V EQE SUV pak slaví premiéru dvě funkce – streamovací platforma Zync s filmy nebo možností pustit si třeba TED Talks, videa ze CNN nebo Deutsche Welle. Mercedes už navíc dokončil certifikaci ve všech evropských zemích a spolujezdec se může dívat na film na svém displeji i za jízdy. Kamery pak hlídají řidiče, zda se dívá na silnici a ne na displej. A pokud mu tam oči sklouznou, vypne ho. Druhou novinkou je zvuk Dolby Atmos, který v kombinaci s audiosystémem Burmester zní skvostně.

Takto vypadá interiér ve verzi bez Hyperscreenu se základním displejem

Mercedes pozicuje EQE SUV jako elektrickou alternativu k oblíbenému GLE a má to být univerzální rodinné SUV, velmi důležitý je tak zážitek pro rodinu na zadních sedadlech. A zde novinka nezklame, právě naopak. Sedí se mi tu hodně pohodlně a díky sedáku, který je znatelně naklopen vzhůru, zde mám i dostatečnou podpěru pro stehna. Díky elektrické platformě tu pak mám královský prostor pro kolena. A protože se střecha tak moc nesvažuje, mám tu zhruba ještě nějakých 5 cm nad hlavou nad sebou. Pokud ale bude vzadu sedět někdo, kdo je vyšší než 190 centimetrů, tak už bude škrtat hlavou o strop.

Máme tu 4zónovou klimatizaci a je zde všechno, co potřebujeme, včetně skvělého audiosystému. Rozdílem oproti EQS SUV je nemožnost si přidat zadní obrazovky nebo širokou loketní opěrku a konfiguraci pro 4 osoby. Mercedes si pak mohl odpustit zpracování půlky zadních dveří tvrdým plastem, ale jinak jsou i vzadu hezké materiály a musím opět vyzdvihnout krásnou panoramatickou střechu, kterou ocení zejména cestující na zadních sedadlech. Lze ji zatáhnout, a to i po segmentech, takže je interiér dobře chráněn před paprsky. Vzadu jsou pak dva ISOFIXy, doprostřed tak třetí sedadlo nedáte, rozdílem oproti většímu EQS SUV je pak také absence třetí řady sedadel.

Kufr má objem 510 litrů, změnou úhlu opěradel zadních sedadel ho ale lze zvětšit na 580 litrů

Komfortní jízda a skvělá natáčecí zadní náprava

Mercedesu se do EQE SUV krásně povedlo přenést komfort z vyšších modelů a platforma EVA 2 zajišťuje krásně tichou, plavnou a jistou jízdu. Určitě doporučuji příplatkový vzduchový podvozek (základní EQE SUV je bez něj) a pak jde o velmi pohodlný koráb, který dobře žehlí nerovnosti. Jestli jízdně EQE SUV něco odlišuje od konkurence, tak je to natáčecí zadní náprava s úhlem natočení až 10 stupňů. Za tu se stoprocentně vyplatí připlatit, protože pak ze skoro pětimetrového SUV uděláte kompaktní vůz. Poloměr otáčení se z 12,3 metrů zmenší jen na 10,5 metrů, zejména v křivolakých lisabonských uličkách jsem pak mrštnost auta skutečně ocenil a mnohdy jsem opravdu nepředpokládal, že něco vytočím. A vytočil, navíc jak snadno!

Mercedes-Benz EQE SUV

Díky zadní řiditelné nápravě je auto také mrštné v zatáčkách při běžné jízdě. Mercedesu se navíc povedlo vůz skvěle vyladit, protože i přes natáčecí zadní nápravu vůbec necítím plavání, „želé“ efekt či rozevlátost, na což jsem si stěžoval u BMW iX i BMW i7.

Po přepnutí na režim Sport se dostaví výrazně prudší reakce na plyn a necelých 400 elektrických koníků v mnou testované verzi 500 dokáže s autem hezky zacvičit. Z nuly na stovku jsem se dostal za 5,1 vteřiny při 49 % nabití, kdy bylo dostupných jen 90 % výkonu, což odpovídá papírovým hodnotám. Je zároveň hodně vidět, jak Mercedes pracuje s pohonem v případě pohonu všech čtyř kol. Zatímco v Eco módu využívá skoro výhradně jen zadní motor a ten přední používá jen při stisku pedálu na podlahu, ve Sportu jsou neustále aktivní oba motory. To znamená, že režim hodně ovlivňuje finální spotřebu a v kombinaci s novým hardwarovým vylepšením odpojování předního motoru je režom Eco důležitější než kdy dříve.

Mercedes-Benz EQE SUV

Druhý den jsem otestoval verzi 350+, tedy druhou nejslabší verzi s pohonem pouze zadních kol. Ta by měla být vaší volbou, pokud vám jde o maximální efektivitu. Nabídne nejdelší dojezd a zároveň je stále ještě dostatečně živá, nicméně řekl bych na spodní hranici toho, co bych u takto drahého auta chtěl. Nejzákladnější verzi 350 s nižším výkonem už bych se tak spíše vyhnul. Špičkové jsou 360stupňové kamery, velmi schopný je i asistent řízení, který umí i automaticky přejíždět z pruhu do pruhu a poradí si i s okreskami a prudšími zatáčkami.

Zadokolka maximalizuje dojezd

Prubířským kamenem elektromobilů je spotřeba a od ní odvozený dojezd. EQE SUV má pod podlahou stejnou baterii, jakou disponuje sedan EQE, tedy s využitelnou kapacitou 90,4 kWh. Mimochodem baterii si vyrábí Marcedes sám ve své továrně v Bibb County v USA. Kapacita je nicméně o dost nižší než u konkurenčního Audi nebo BMW, Mercedes to tedy musí vyrovnat nižší spotřebou, aby dosáhl srovnatelného dojezdu. Stalo se tak? Díky novému tepelnému čerpadlu a možnosti hardwarově odpojit přední motor k tomu má našlápnuto. Jak je to ale v praxi?

Jako první jsem měl možnost na trase dlouhé zhruba 100 kilometrů projet verzi 500 4MATIC, tedy druhou nejvyšší. Trasa vedla po dálnicích, okresních cestách i ve městech a jezdil jsem na hranici limitů. Občas jsem naplno vyzkoušel dynamiku auta v módu Sport, většinou jsem ale jezdil plynule na režim Eco. Okolní teplota činila kolem 17 až 20 stupňů Celsia, tedy prakticky ideální podmínky. Vyjížděl jsem se 70 % baterie, do cíle jsem pak dorazil po 106 km se 45 % a spotřebou 21,3 kWh/100 km. Za tuto vzdálenost jsem tedy spotřeboval přesně čtvrtinu baterie a reálný kombinovaný dojezd této verze činí zhruba 420 kilometrů. Myslím si, že kdybych nejel sportovně některé úseky, dostal bych se i na 20 kWh/100 km, dojezd by tak činil spíše 450 kilometrů. Výsledek je tak podle mě dle očekávání. Spotřeba je velmi podobná konkurenčnímu Audi nebo BMW, zatímco ti ale díky výrazně větší baterii ujedou ve stejném režimu reálně přes 500 kilometrů, u Mercedesu je limitem zhruba 400 kilometrů. Zároveň to ale vypadá, že díky odpojování předního motoru se Mercedesu podařilo vyřešit neduh vysoké spotřeby svých výkonnějších modelů a i s „pětistovkou“ se tak dá jezdit poměrně úsporně. Když chcete.

Mercedes-Benz EQE SUV
Spotřeba verze 500 4MATIC

Na cestu zpět s prakticky stejným profilem trasy (jen mírně z kopce s převýšením asi 50 metrů směrem dolů) jsem si vybral verzi 350+ s pohonem pouze zadní nápravy. Tato verze by dle WLTP měla být nejúspornější s WLTP dojezdem až 590 kilometrů. Tak uvidíme. Auto mi při 93 % nabití ukazuje dojezd 446 kilometrů, což vypadá slibně. Okolní teplota činí zhruba 15 stupňů Celsia a opět je slunečno, tedy relativně příznivé podmínky pro jízdu. Celou cestu jedu na hranici rychlostních limitů, ale prakticky stále na Eco a sportovně nejezdím.

Chci vyzkoušet, jak nejúsporněji se s Mercedesem dá jezdit. Do cíle dojíždím po 102 kilometrech s velmi hezkou spotřebou 17,4 kWh/100 km a se 75 % baterie. Na cestu jsem tak spotřeboval jen 18 % baterie a výsledný kombinovaný dojezd by činil 517 kilometrů. I když jsem jel mírněji, je vidět, že i přes vypínání předního motoru u čtyřkolek jsou stále zadokolky u Mercedesu citelně úspornější. Pokud vám tak jde o maximální dojezd a nepotřebujete pohon všech kol, verze 350+ pro vás bude ideální volbou. Mercedes je zároveň jediným ze zmiňovaných konkurentů, který vůbec zadokolku nabízí, všichni ostatní mají pohon 4×4 již v základu.

Udávaný dojezd a reálná spotřeba verze 350+

S dojezdem souvisí i nabíjení a plánování tras. Mercedes má toto ve svém infotainmentu vyřešeno špičkově. Ukazuje vám, s kolika procenty přijedete, počítá nejoptimálnější trasu pro co nejnižší elektrickou spotřebu, automaticky vám naplánuje nabíjecí zastávky, ukazuje nutnou délku nabíjení a nechybí ani předehřev baterie, který můžete ručně vypnout. Hodně se mi líbí, že Mercedes dokonce ukazuje maximální nabíjecí výkon, kterého při dané hodnotě nabití a teplotě baterie můžete aktuálně dosáhnout. Maximální nabíjecí výkon je 170 kW a nabíjecí křivka je stejná jako u námi nedávno testovaného sedanu EQE, tak se určitě podívejte na náš test nabíjení. Palubní nabíječka je v základu s výkonem 11 kW, ale za příplatek dodává Mercedes i 22kW.

Závěr: luxusní univerzál

Mercedes na EQE SUV hodně sází, vložil do něj dost úsilí a je to znát. Mercedesu se novinka povedla a jedná se opravdu o univerzální SUV vyšší střední třídy, které zapadá přesně mezi dosavadní menší EQC (které za pár týdnů v nabídce skončí) a luxusní EQS SUV. Kdo tak bude chtít plnotučné elektrické SUV od Mercedesu, bude právě toto auto jeho první volbou.

Mezi plusy jednoznačně patří jízdní komfort a naprosto nadšený jsem byl z natáčecí zadní nápravy, která usnadňuje parkování, zajíždění do podzemních garáží i prostý pohyb po městě. Špičkový je také infotainment a technologie, které Mercedes nabízí. Pochvalu si zaslouží i prostorný, hodnotný a velmi příjemný interiér. Chytrá je také možnost zvětšení kufru změnou polohy opěradel sedadel.

Mercedes-Benz EQE SUV

Co mě naopak mrzí, to je opět absence předního kufru. Autu by také mnohem více seděla baterie s využitelnou kapacitou kolem 100 kWh, aby reálný dojezd i výkonnějších verzí byl kolem 500 kilometrů. Ale díky tomu, že Mercedes hodně zapracoval na efektivitě, se i nyní s výkonnou „pětistovkou“ dá jezdit relativně úsporně a reálný dojezd 450 kilometrů v kombinovaném provozu postačí většině uživatelů. A pokud chcete maximální efektivitu, zvolte verzi 350+ s pohonem zadních kol, která bez problémů reálně ujede přes 500 kilometrů. Už teď se těším, až EQE SUV vyzkouším v českých reáliích a na českých silnicích. A co vy, jak se vám EQE SUV líbí?

Foto: Martin Pultzner, fDrive.cz

mercedes-benz-eqe-suv
Klady
  • výborný komfort, zejména u verze se vzduchovým odpružením
  • natáčecí zadní náprava
  • hodnotný a skvěle zpracovaný interiér
  • variabilní kufr
  • výborný infotainment a technologické možnosti
  • solidní dojezd přes 500 km u verze se zadním pohonem
Zápory
  • chybí přední kufr
  • maximální nabíjecí výkon jen 175 kW a nižší napětí baterie
  • menší baterie v porovnání s konkurencí
Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Martine, co se stalo s tím zvukem ve videu? Vždť vidím mikrofon "RODE", ale zní to jako by zvuk chytala maximálně kamera (mobil), na který jsi točil. :-) Jinak super video, kterému ubírá na kráse pouze zvuk. :-)
Josef L
Josef L
Naposledy upraveno: 5. 4. 2023 19:54
Krásné auto, když jsem nedávno vybíral auto, byl jsem upozorněn, že nelze otevřít přední kapotu ani u EQA, zvláštní věc. Cena rozumně vybaveného auta 3 mil. Kč a spotřeba je už myslím vedlejší i když je dle reálných testů výborná na tak velké auto, dokonce na úrovni mnohem menšího EQA 300 4Matic, což je neuvěřitelné. Ještě bych dodal, že změřená reálná kapacita u Audi Q8 e-ron je 98 kWh, to není tak strašný rozdíl, oproti reálným 89 kWh u EQE.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze