Tesly Model Y z Číny míří do Evropy

6
Tesly Model Y z Číny míří do Evropy
Fotografie: Tesla Motors
  • Konec roku 2021 v Evropě by měl poznamenat velký nástup Tesel Model Y
  • Aktuálně se dovážejí z Číny, stejně jako Modely 3
  • Po náběhu berlínské Gigafactory začnou vyjíždět i odtamtud

Podle informací z okruhu fanoušků už míří k evropským břehům loď na přepravu aut Helios Ray. V době psaní textu mířila Tyrhénským mořem na sever a v belgickém Zeebrugge by měla zakotvit 17. srpna. Na její palubě se podle insideevs.com skrývá blíže nespecifikované, značné množství Tesel Model Y, vyrobených v Číně a mířících převrátit evropský trh. Konkrétně jde o provedení Long Range a Performance. Tento stav potrvá přinejmenším do doby, než naběhne výroba ve zpožděné Gigafactory Berlin. Poté začnou na evropský trh pronikat Modely Y s visačkou „Made in Germany“ a především s bateriemi s články typu 4680, které čínské verze zatím nemají. Stejnou cestou ostatně proudí do Evropy i Modely 3, které na řadě evropských trhů pokořují jeden rekord za druhým. Vozy by měly k zákazníkům dorazit zhruba za měsíc, pokud nenastane žádná komplikace.


Ve Spojených státech se Model Y prodává už od prvního čtvrtletí 2020, jde ovšem o vozy, smontované v Kalifornii. Tesla si od Modelu Y slibuje ještě větší úspěch než od Modelu 3. Tomu také přizpůsobila ceny, které jsou značně sebevědomé. Každopádně to nebude mít tak jednoduché jako ve své době starší modely, protože jí na starém kontinentu mezitím vyrostla velmi zdatná konkurence. Každopádně už koncem letošního roku by se mohly ve statistikách objevit první velké změny.

Technické parametry Tesla Model Y Long Range Dual Motor

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 750 × 1 921 × 1 624 mm, 2 003 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon324 kW, 441 koní, točivý moment: 493 Nm
Baterie78,1 kWh (75 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,9 kWh / 100 km, dojezd: 542 km
Cena od1 284 900 Kč
Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
první Tesly, které spálí svým přesunem po moři víc mazutu, než by propálily přepravou z Číny po silnici nová TDI v naftě :-/
Marcel Delponte
Marcel Delponte
Zkrátka bezemisní Tesla jezdí na mazut :-) WOW!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze