Tesla se blíží k dohodě s Indií. Chce v ní továrnu a slibuje obrovské investice

Tesla se blíží k dohodě s Indií. Chce v ní továrnu a slibuje obrovské investice
Fotografie: Tesla
  • Tesla aktuálně do Indie přímo nedováží automobily kvůli vysokým celním sazbám
  • To by se mohlo změnit právě s místní výrobou

Podle zprávy agentury Bloomberg se Indie blíží k dohodě se společností Tesla, která jí umožní od příštího roku dovážet do země elektromobily a do dvou let zřídit v nejlidnatější zemi naší planety továrnu.


K oznámení spolupráce by pak mohlo dojít na lednovém globálním summitu investorů Vibrant Gujarat. Pro vybudování továrny přitom údajně přichází nejvíce v úvahu svazové státy Gudžarát, Maháráštra a Tamilnád.

Tesla prý počítá s počáteční investicí do závodu ve výši přibližně dvou miliard amerických dolarů (přes 45 miliard korun) a současně s tím plánuje zvýšit nákup automobilových dílů z Indie na částku odpovídající 15 miliardám dolarů (více než 337 miliard korun). Společnost přitom chce také vyrábět místně baterie, aby minimalizovala náklady. Obrovský indický trh je velkým lákadlem jistě nejen pro Teslu a má velký potenciál pro růst i vzhledem k tomu, že loni elektromobily v Indii tvořily pouze 1,3 % z celkového prodeje osobních vozidel.

Tesla přitom aktuálně do Indie přímo nedováží automobily kvůli vysokým celním sazbám, což by se mělo změnit právě s lokálně vyráběnými vozy. Ministr obchodu Piyush Goyal po návštěvě závodu společnosti Tesla údajně uvedl, že společnost plánuje v letošním roce zdvojnásobit nákupy automobilových dílů z Indie na 1,9 miliardy dolarů (cca 42 miliard korun).

Podle fonearena.com Elon Musk, generální ředitel společnosti Tesla, vyjádřil plány na významnou investici v Indii, nicméně víme, že pro plané sliby nejde excentrický miliardář, jenž aktuálně cenově válčí téměř s celým automobilovým průmyslem, daleko. Důležité je také poznamenat, že se aktuálně mluví o několika dalších Gigafactory – například v Turecku či Thajsku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze