Tesla připravila prefabrikovanou nabíjecí stanici Supercharger

Tesla připravila prefabrikovanou nabíjecí stanici Supercharger
Fotografie: Tesla
  • Tesla pokračuje v inovacích nejen výrobků, ale i procesů
  • Aktuálně představila způsob, jak zrychlit stavbu nabíjecích stanic
  • Prakticky hotová stanice se přiveze na místo kamionem

Fanoušci značky Tesla nedávno zachytili podle teslarati.com zvláštní výjev; na místo budoucí nabíjecí stanice Supercharger dorazil kamion s jednotlivými nabíjecími stojany, již instalovanými na velké betonové desce. Protože výrobce se jako obvykle zdržel veškerých veřejných komentářů, pustili se do internetových spekulací sami fanoušci. A došli k mylnému, ač pochopitelnému názoru, že jde o novou podobu pojízdných dobíječek, napájených obřím akumulátorem Megapack. Jenže pravda byla trochu prozaičtější.

Jeden z členů komunity se přímo na místě dozvěděl od montážní čety, že jde o nový prefabrikát, sestavený již v továrně. Ten výrazně zjednoduší a urychlí montáž nové nabíjecí stanice. Je rozměrově vyřešen tak, aby se vešel na běžný kamion. V cíli jej jeřáb umístí do připravené jámy a ještě téže noci se s pomocí předpřipravené kabeláže zapojí elektrické rozvody. Dokončí se úprava okolí a za několik dní je hotovo. Udržovat vysoké tempo růstu je důležité, protože elektromobilů Tesla rychle přibývá a s rostoucí výrobou má křivka stále strmější směr.

Není to jediný případ, kdy Tesla využívá prefabrikátů. Podobně vznikají i nové továrny Gigafactory. Na místo se dovezou typizované betonové bloky a výrobní haly rostou jako houby po dešti. Tímto způsobem vznikla v rekordním čase Gigafactory u Berlína (aby pak narazila na zcela jiné, netechnické překážky, spojené s německým úředním aparátem), podobně rostou další dvě. Přičemž ta v Texasu úspěšně soupeří v rychlosti výstavby s druhou v Šanghaji.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze