Pátý kontinent dobyt. V Africe se objevily první Superchargery

5
Pátý kontinent dobyt. V Africe se objevily první Superchargery
Fotografie: Tesla
  • Výstavba Superchargerů pokračuje vysokým tempem
  • Ve druhém kvartále vznikaly průměrně tři denně
  • Afrika je součástí dlouhodobějších plánů

Na pomyslném globusu cti si šéf Tesly Elon Musk vyznačil další velký úspěch. Síť jeho proprietárních nabíječek Supercharger totiž čerstvě dobyla v pořadí už čtvrtý kontinent. V turisticky nejpopulárnější africké zemi Maroku totiž vyrostly hned dvě stanice typu Supercharger V2. Obě jsou situovány na atlantickém pobřeží v turistických letoviscích. První se čtyřmi stojany a nabíjecím výkonem až 150 kW vznikla v hotelovém komplexu na jihozápadě Tangeru, poblíž národní silnice č. 1 směrem na Asilah a Casablancu. Druhá se stejnými parametry se nachází na parkovišti hotelu Onomo přímo uprostřed Casablancy. Obě jsou přístupné nonstop, u první jmenované je k dispozici i hotelová Wi-Fi. Zatím není jasné, jaké typy konektorů byly použity, zda evropské CCS2, či vlastní americké Supercharger.

Nejsou to první nabíječky Tesla v Africe, v Maroku už vzniklo několik pomalých Destination chargerů. Rychlé Superchargery se však na černý kontinent podívaly vůbec poprvé. Podle Tesly zatím nejsou předvojem expanze prodejní a servisní sítě, protože kupní síla tamějšího obyvatelstva dosud není dostatečná. Prý jde o zlepšení komfortu pro cestovatele s Teslami. A vzhledem k blížícímu se otevření sítě Supercharger i elektromobilům, co se nejmenují Tesla, to může být do budoucna i zajímavý zdroj příjmů. Nabíjecí síť i elektromobilita obecně je totiž v Africe zatím zcela v plenkách a pionýři získají cenný náskok. Nicméně se očekává, že i sem dříve či později veškerý potřebný ansámbl dorazí a Teslu si v Rabattu koupíte stejně snadno jako třeba ve Washingtonu.


Síť nabíjecích stanic Supercharger už podle insideevs.com překonala číslo 3 000, přičemž jednotlivých stojanů už vzniklo kolem 30 000. Projekt si udržuje ve srovnání s jinými sítěmi mimořádnou spolehlivost i zákaznickou spokojenost. Kromě Afriky jí k pokrytí celého světa zbývá ještě Jižní Amerika, kde zatím nejsou podmínky pro rozvoj elektromobility ideální (kontinent je chudý a tamější doprava ve velkém používá bioethanol, který je proti ropným palivům ekologičtější, čili tlak není tak velký). Antarktidu samozřejmě nepočítáme, i když kdo ví, co přinese budoucnost.

Diskuze ke článku
Alex Ander
Alex Ander
Tak jak teda, jedna se o dobyti hradu nebo jen o lehky dotek k jeho mohute zdi? 😆
Vojtulee M.
Vojtulee M.
Tak nevím jak se to redakce dovtípila, ale v Austrálii má Tesla už teď 44 Superchargerů.
Carlos
Carlos
To je zase článek 🤪 Tanger a Casablanca = turistické destinace 😂😂😂
jaké tam jsou konektory ? 30 vteřin na internetu a máte tu informaci ... jsou tam 2 kabely (CCS + Tesla SCH EU - Type 2)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze