Tesla Model X obstála ve zkoušce bioweapon módu

  • HEPA filtr má být desetkrát větší než klasický kabinový filtr
  • Mód znečištění vzduchu by mohl být lákadlem pro rychle se rozvíjející trhy

První zpráva, že se Elon Musk do svého Modelu X chystá montovat HEPA filtr, který ochrání posádku před biologickými zbraněmi, mohla vyvolat rozporuplné reakce. Na první pohled úplná zbytečnost, ale začíná dávat smysl, speciálně v rychle se rozvíjejících zemích se špatným ovzduším jako např. Čína nebo Indie.

Kabinový filtr není ve světě automobilismu nic nového. Tento HEPA filtr je ale vážně tak trochu převratný. Podle automobilky je desetkrát větší než běžné automobilové filtry, 300krát lepší při filtrování bakterií, 500krát lepší při filtrování alergenů a 800krát lepší při filtrování smogu.

Tesla Model X (2016)

Tesla Model X nejenže neprodukuje žádné lokální emise, ale minimalizuje v kabině emise ostatních vozů. Stačí se podívat na záběry z Číny, kde většina populace nosí roušky, a dojde vám, že tento krok nebyl jen „nějaký marketingový tah“. Zdánlivá maličkost lepšího kabinového filtru může mít v rychle se rozvíjejících zemích konečné slovo při výběru nového automobilu. V takovýchto zemích často není tím hlavním cena automobilu, ale zdraví. Takovým zákazníkům se jistě při čekání na novou Teslu Model X doslova tají dech.

Tesla Model X

Testování filtru dopadlo na výbornou a obrázek si můžete udělat sami z přiloženého grafu. Ihned po zapnutí módu znečištění vzduchu doslova padá. Zajímavé je, že se snížilo znečištění vzduchu i mimo vůz, což znázorňuje šedá křivka.

Na kanálu Youtube se objevil ještě jeden zajímavý test kabinového filtru nové Tesly Model X, je ho ale potřeba brát s nadsázkou.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze