Tesla míří k milionu vyrobených aut ročně. Zatím neoficiálně

Tesla míří k milionu vyrobených aut ročně. Zatím neoficiálně
Fotografie: Tesla Motors
  • Automobilka zatím nezveřejnila žádné oficiální plány
  • Možná tak učiní na tiskové konferenci 26. 4. 2021
  • Podle dosavadních čísel by mohla prolomit milionovou roční produkci

O tom, že Tesle se zcela nečekaně podařilo překonat loňský prodejní rekord za první kvartál, jsme vás již informovali. A to i přes několik nepříznivých okolností; zaprvé se zpozdil náběh výroby modernizovaných Modelů S a X, které tak do statistiky za první tři letošní měsíce prakticky vůbec nepromluvily. Zadruhé se automobilka musela vyrovnat s krátkodobým výpadkem výroby kvůli březnovému požáru v hlavní továrně Fremont. Ani plánování na letošek není snadné, dosud totiž není jisté, zda se nezpozdí start berlínské Gigafactory a zda se podaří rozběhnout výrobu Cybertrucků. Přesto se podle insideevs.com čím dál častěji mluví o milionové ambici.

Výsledek za letošní první kvartál 184 800 aut tomu sice na první pohled nenasvědčuje, ale kromě výše zmíněných plánů se blíží otevření další Gigafactory v Texasu a lze očekávat, že uvedení inovovaných Modelů S a Y, včetně supervýkonné modifikace Plaid, rovněž zahýbe statistikami i přes vysoké ceny. Nasvědčují tomu i různé indicie. Třeba server Teslarati přišel s informací z dobře informovaného zdroje, že společnost Sysgration eviduje objednávku na 4 miliony bluetooth jednotek TPMS (systém sledující tlak v pneumatikách) na Modely 3 a Y, proti jednomu milionu za rok 2020. Tento počet, vydělený čtyřmi, rovněž dává určitou představu.

Dalším ukazatelem má být vyjádření šéfa výrobce převodů Hota, který mluvil o cíli Tesly vyrobit v roce 2021 milion vozidel. Přímé důkazy zatím chybějí a v Tesle si dávají na silácká prohlášení bez důkladných podkladů velký pozor. Chytřejší budeme každopádně možná už za několik dní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze