Tesla důrazně varuje uživatele svých vozidel před novým trendem s mokrým hadrem

3
Tesla důrazně varuje uživatele svých vozidel před novým trendem s mokrým hadrem
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Obalení konce nabíjecího kabelu mokrým hadrem může způsobit požár vozu
  • Mnoho uživatelů si tímto krokem navyšuje nabíjecí výkon v horkých letních dnech
  • Tesla důrazně varuje před použitím takového triku

Horké léto je v plném proudu a majitelé elektromobilů to cítí při každém nabíjení na veřejné nabíjecí stanici. Ty samy o sobě musí uchladit nespočet kabelů, drátů a techniky v tzv. „budce“ a čím vyšší teploty jsou venku, tím složitější takový proces je. Nedávno se ale rozšířil nový trik, který začali používat uživatelé vozidel Tesla. Po připojení k Superchargeru někteří vynalézaví řidiči obalí konec nabíjecího kabelu mokrým studeným hadrem či ručníkem, což má za následek fakt, že nabíjecí výkon se v horkém letním dny navýší o nemalý počet kW. Už dříve se ukázalo, že rychlost nabíjení dokázal jeden z uživatelů navýšit díky tomuto triku z 58 na 119 kW. Jenže vše má své ale a v tomto případě je podle Tesly ohrožena bezpečnost. Blíže se tomu věnuje electrek.co a dle vyjádření Tesly by tento způsob chlazení měli všichni okamžitě přestat používat.


Rychlost nabíjení se sice zvedne o nemalé procento, jenže současně dochází k tomu, že do baterie putuje více proudu, než by v tu chvíli bylo zdrávo. Nabíječka díky obalení kabelu mokrým hadrem ve studené vodě pouští stále více proudu a rázem je na světě nepořádek s tepelnými senzory na konektoru nabíječky. V nejhorším případě může dojít k požáru vozidla a vedle stojící nabíjecí stanice. Vynalézavost některých uživatelů elektromobilů nezná mezí, avšak v tomto případě je nutné přemýšlet nad tím, zda stojí těch pár ušetřených minut při nabíjení za riziko kompletního zničení vozidla.

Diskuze ke článku
Roman P
Roman P
Řekl bych že se neměří teplota jen krytu konektoru, ale i pinů samotných, takže asi nicmoc nehrozí.
Přemysl Rozehnal
Přemysl Rozehnal
Tomu nevěřím, to je nějaká dezinformace. Majitelé Tesel jsou přece vděční za každou minutu u nabíječky, kdy si mohou dojít na kávu a na záchod ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze