Španělsko jde zelenému vodíku naproti. Dostalo obří dotaci k jeho výrobě

Španělsko jde zelenému vodíku naproti. Dostalo obří dotaci k jeho výrobě
Fotografie: Toyota
  • Vodík je stále považován za palivo budoucnosti
  • K výrobě zeleného vodíku jsou využívány solární a větrné elektrárny
  • Španělsko získalo k jeho výrobě dotaci ve výši 1,2 miliardy eur

Evropská komise před nedávnem schválila Španělsku obří finanční dotaci výši 1,2 miliardy eur (v přepočtu 30,03 miliardy Kč). Ta poslouží na financování zvýšení výroby zeleného vodíku a současně budou tyto finanční prostředky určeny na podporu cílů Španělska stát se významným výrobcem vodíku z obnovitelných zdrojů. Španělsko se nijak nesnaží skrývat své ambice stát se špičkovým výrobcem zeleného vodíku v rámci celkové strategie Evropské unie na dekarbonizaci a snížení, nebo případně odstranění závislosti na dovozu fosilních paliv. Španělská strategie pro obnovitelnou výrobu vodíku je součástí programu, který bude plně financován z části fondu EU pro obnovu, který byl vytvořen v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. Z těchto peněz bude hrazena výstavba výrobních závodů o výkonu nejméně 100 megawattů v rámci nově vytvářených vodíkových údolí na území celého Španělska.

Španělsko má navíc velký potenciál pro stavbu a využití solárních a větrných farem. Výroba prostřednictvím procesů poháněných obnovitelnou energií je plně ekologická a pro přírodu přínosná. Solární a větrné elektrárny lze využít pro napájení elektrolyzérů, které budou štěpit molekuly vody na kyslík a vodík, a to téměř bez uhlíkové stopy. Místopředsedkyně EK odpovědná za politiku hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová zdůraznila, že španělská strategie pomůže urychlit výstavbu zařízení na výrobu ekologického vodíku v celé EU, což je v souladu s celkovými strategickými cíli unie. „Tento program rovněž pomůže Španělsku snížit závislost na dovozu fosilních paliv a zároveň minimalizovat případné narušení hospodářské soutěže,“ uvedla Vestagerová.

Vodík je vedle elektřiny považován za palivo budoucnosti, které má široké uplatnění nejen v dopravě, ale i energetice a dalších odvětvích. Jedním z průkopníků tohoto směru je značka Toyota, která přišla s prvním vodíkovým vozem Mirai nebo vodíkový řetězec testuje v rámci experimentálního města Woven City.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze