Škoda Auto otevřela automatický sklad menších dílů

Škoda Auto otevřela automatický sklad menších dílů
  • Škoda Auto do skladu menších dílů v Mladé Boleslav investovala zhruba osm milionů eur
  • Menší díly z automatického skladu k montážním linkám přepravují roboti
  • Vysoký stupeň automatizace zvyšuje efektivitu procesů v logistice výroby

Škoda Auto pokračuje v implementaci technologii Průmysl 4.9. Včera byl v hlavním výrobním závodě v Mladé Boleslavi slavnostně otevřen automatický sklad pro menší díly (AKL). Ten má vysoký stupeň automatizace, což přináší zvýšení efektivity. Menší díly naskladňují roboti a připravují je na cestu ze skladu přímo na montážní linky.

Michael Oeljeklaus, člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast výroby a logistiky, zdůrazňuje: „Loni se nám podařilo procesy ve výrobní logistice v závodě Kvasiny podstatně zlepšit. S novým automatickým skladem menších dílů teď zvýšíme na novou úroveň i efektivitu procesů v našem hlavním výrobním závodě. Sklad menších dílů v Mladé Boleslavi je výrazně větší a širší a díky moderní technice v duchu principů Průmyslu 4.0 také optimálně připravený pro budoucí požadavky na výrobu automobilů.“

Škoda Auto

V AKL se důsledně uplatňuje princip Průmyslu 4.0. Naskladňování a vyjímání dílů z regálů probíhá plně automaticky. Menší díly se odtud dle potřeby dodávají just-in-sequence přímo na montážní linky. Na linku tedy přichází přesně v tom pořadí, v jakém budou montovány. Automatizace dovoluje další zvyšování preciznosti práce, další zrychlení logistických procesů a minimalizaci chybovosti. Roboti převezmou tělesně namáhavé činnosti a zaměstnancům tak uleví. Ti se pak budou moci věnovat jiným úkolům, jako je skenování štítků nebo pohyb malých přepravek (KLT) na příjmu a výdeji zboží.

V novém AKL v Mladé Boleslavi se na plochu 2 000 metrů čtverečních vejde 71 000 přepravek typu KLT. Do 14 metrů vysokých regálů se za hodinu naskladní až 580 těchto malých plastových přepravek. Stejný počet KLT se za stejnou dobu stihne i vychystat. Dva roboti díly naskladňují, dva další se starají o vyskladňování a just-in-sequence dodávky do výroby.

V červenci 2017 otevřela společnost Škoda Auto ve svém závodě v Kvasinách srovnatelný automatický sklad menších dílů. Ten nabízí místo pro 45 000 KLT a v červnu 2018 při udělování Evropské ceny za logistiku ELA získal Cenu odborné veřejnosti. S otevřením automatického skladu menších dílů v Mladé Boleslavi pokračuje společnost Škoda Auto v digitalizaci výroby, která je jedním z pilířů Strategie 2025.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze