SEAT testuje odemykání skrz telefon. Dočkáme se ho i u sériových vozů?

2
SEAT testuje odemykání skrz telefon. Dočkáme se ho i u sériových vozů?
  • Testování bude probíhat na deseti modelech eMii
  • Systém se vyvíjí za účelem sdílené dopravy

Barcelonský autosalon nebyl jenom o nových vozech jako takových, ale také o technologiích a systémech. S čím dál více se rozšiřujícím carsharingem vznikají nové otázky a problémy, jak udělat tuto službu co nejvíce dostupnou. Nemyslíme tím ani tak cenu, ale například to, jak si vzdáleně otevřít auto.

A právě způsob, jak si vzdáleně auto otevřít, v Barceloně ukazovala automobilka SEAT na svém produkčním modelu eMii. Konkrétně jde o systém Digital Access, který je vyvinutý právě pro sdílenou ekonomiku. Přístup do vozidla se provádí skrz mobilní telefon. Toto řešení bude používat hned 10 elektromobilů eMii ve vozovém parku, který budou mít k dispozici zaměstnanci komplexu Pier1.

Dalším exponátem je My SEAT DataPlug, hardwarový klíč, který zpřístupňuje služby z oblasti konektivity i řidičům vozidel, která nejsou kompatibilní s digitálními technologiemi. Řidiči starších vozů tak mohou využívat aktuální technologie dřív, než bude dostupný síťově propojený automobil.

Pokud by se řešení osvědčilo, nic by nemuselo bránit tomu, aby SEAT tento systém nasadil do svých běžných vozů. Minimálně si dokážeme představit, kdy vy máte zaparkovaný automobil před kanceláři a své drahé polovičce, která si zapomněla druhé klíče doma, ho potřebujete odemknout. A najdou se i další situace.

Jistě je na trhu hned několik společností, které takové řešení nabízí. Nejdůležitějším, pro nás uživatele, bude sjednocení standardů a také ukázka toho, že vše může spolehlivě fungovat. Jistě však jde o správný směr a nemusí to příliš dlouho trvat a klíček od automobilu už může být vzácný artikl či doména starších vozů, jako je dnes například externí autorádio.

Diskuze ke článku
Jan
Skrz telefon...to se jako auto protáhne skrz telefon?Nebo telefon skrz auto?Který kreten to píše?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze