Renault s Nissanem přehodnotí spolupráci, Nissan bude samostatnější

2
Renault s Nissanem přehodnotí spolupráci, Nissan bude samostatnější
Fotografie: Nissan
  • Stávající forma aliance Renault-Nissan-Mitsubishi není Nissanu po chuti
  • Renault s Nissanem představí 6. února novou smlouvu o spolupráci
  • Podíl Renaultu v japonské automobilce se následkem toho zmenší

Spolupráce obou větších automobilek v trojstranné alianci poslední dobou skřípala, vyvrcholením byla causa Carlose Ghosna, nyní stíhaného za rozsáhlé podvody. Renault s Nissanem budou dále spolupracovat, avšak podle europe.autonews.com v menším rozsahu, než si Renault představoval. Po složitých jednáních vznikla nová dohoda o spolupráci, kterou obě automobilky veřejně představí v Londýně 6. února 2023. Kromě snížení podílu Renaultu v Nissanu bude obsahovat nové projekty s kódovým označením reloaded.

Na nich bude spolupracovat i Mitsubishi a zpočátku půjde přibližně o pět projektů s tím, že další budou následovat časem. Jeden z nich dostane podobu malého automobilu vyráběného v alianční továrně na předměstí indického Čennaí, další bude spolupráce na užitkových vozidlech. Součástí dohody budou i projekty užší spolupráce v Latinské Americe. V tuto chvíli však není jasné, zda se dohoda bude týkat již oznámené výroby budoucího Nissanu Micra ve francouzském závodě Renaultu a nových Mitsubishi ASX a Colt v továrnách Renault ve Španělsku a Turecku. Nissan rovněž plánuje investovat do podniku Ampere vyčleněného Renaultem, který se zabývá výrobou elektromobilů. Renault prý původně navrhovat 10 až 15 společných projektů.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Kdyz se podivam jak zprasili Leafa druhe generace, tak myslim, ze pro Renault jedine dobre, kdyz se poohledne jinde.
Karel Schmidt
Karel Schmidt
On žádný Leaf druhé generace není, je to jen rozsáhlý face-lift a to je ten problém, technicky je to 13 let starý elektromobil. Ale Renault taky dělá Zoe stále stejně a je to stejně zastaralé. Nova generace je až Nissan Ariya.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze