První sezóna Gen3 odstartuje o měsíc později. Čas navíc si vynutily týmy

První sezóna Gen3 odstartuje o měsíc později.  Čas navíc si vynutily týmy
Fotografie: Formule E
  • Příchod nové generace aut bude opožděn o zhruba měsíc
  • V souvislosti s tím se posune i start nové sezóny, se kterou je tato generace spjata
  • Změnu si vynutily samotné týmy, argumentovaly nedostatkem času na testy

Premiérová sezóna Formule E spjatá s příchodem nové, v pořadí již třetí, generace aut začne o měsíc později, než se původně plánovalo. Vedení série to potvrdilo the-race.com. Důvodem je extra čas navíc, které si týmy vyžádaly na přípravu a testy nového hardwaru.

Již začátkem března jsme přitom informovali o záměru Formule E vrátit se k původnímu schématu „dělených“ sezón mezi dva kalendářní roky. Podle nového vydání kalendáře bude úvodní závod dalšího ročníku hostit opět saudskoarabský Rijád. Avšak namísto prvoplánového prosincového termínu 2022 by měla sezóna odstartovat koncem ledna 2023. Další zastávky v Hajdarábádu a Kapském Městě by měly následovat hned v únoru.


Změnu v kalendáři vedení série učinilo po nátlaku většiny týmů, pro které byl čas mezi koncem letošní sezóny a startem té nadcházející šibeniční. Zejména čas na testování a homologaci Gen3 s ohledem na nutnost rozběhnout vývojový program se stal hlavní příčinou, proč týmy s žádostí o extra čas navíc přišly. Slavnostní představení Gen3 je naplánováno na 28. dubna. To proběhne před samotným závodem v Monte Carlo. Po této ePrix následně již potvrzení výrobci začnou dostávat nové pakety k vlastnímu vývoji. Formuli E ale letos čeká zhuštěný závěr sezóny, kdy se v 15 týdnech odjede hned 11 závodů. Právě to týmům dělalo největší vrásky.

Nové formule budou oproti stávající generaci mít dva elektromotory, na každé nápravě jeden. Navýšen bude regenerativní potenciál auta. Uvádí se, že nejméně 40 % spotřebované energie během závodu bude vráceno do akumulátorů právě rekuperací elektromotorem o výkonu až 250 kW.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze