Průzkum: nejvíce dětí si z technologií zítřka přeje samonabíjecí elektromobily

Průzkum: nejvíce dětí si z technologií zítřka přeje samonabíjecí elektromobily
Fotografie: Hyundai
  • Společnost Hyundai Motor si nechala udělat průzkum ve Velké Británii
  • Porovnávala, jaké technologie si nejvíc přejí děti a dospělí

Děti ve věku 6–10 let si vybíraly, kterou z transportních technologií budoucnosti by rády brzy viděly. Více než sedm z deseti malých respondentů, členů tzv. generace alfa (tzn. lidí, narozených po roce 2010), konkrétně celých 72 %, si přeje co nejrychlejší zavedení samonabíjecích elektromobilů. O tom, že dnešní prepubescenti vidí svět jinak než lidé v produktivním věku svědčí i další výsledky. Celých 51 % školáků by chtělo mít létající auto a téměř dva z deseti (17 %) by rádi cestovali do vesmíru veřejnou hromadnou dopravou. Když byly děti dotázány, jaký jiný vynález je napadne, nejčastěji padala teleportace, létající školní autobusy a roboti. Celých 65 % z nich si myslí, že technologie mohou udělat svět lepším místem.

Dospělí, mezi nimiž probíhal průzkum souběžně, jsou skeptičtější. Jako podmínku pro společenský pokrok vidí technologický vývoj jen 51 % z nich, zatímco roli technologií v jejich osobní mobilitě hodnotilo kladně 62 % dotázaných. Ovšem budoucí dopravě přisoudila pozitivní vliv technologií už jen necelá čtvrtina ze vzorku, konkrétně 23 %. Ovšem, pokud jde o ekologické vlastnosti dopravy, tam už se pro technologie vyslovilo 38 % dospělých. V otázce, na který vynález se starší část respondentů těší nejvíce, se odpovědi docela prolínaly s dětmi. Ovšem s odchylkami; nejvíce se mluvilo o robotech, létání a autonomních vozidlech, obnovitelné zdroje energie a umělá inteligence ovšem také zaujaly vysoké pozice ve výsledcích.

Jenže dospělí byli zároveň skeptičtí v časových odhadech; ačkoliv právě Huyndai na této technologii už pracuje, více než třetina dotázaných nevěřila, že se s jejím praktickým nasazením setkáme dříve než za 20 let. A tři čtvrtiny dospělých vůbec netušily, že moderní elektromobily lze použít i jako zdroje energie pro externí použití, ať už k dobití jiných automobilů či napájení elektrotechniky. Těm pak byla předvedena funkce V2L přímo na vozidle Hyundai Ioniq 5.

Ať už se budoucí mobilita vydá jakýmkoliv směrem, tak čas zjevně pracuje pro její tvůrce. Nové generace si nenesou naše předsudky a věci, nad nimiž jsme žasli ve sci-fi filmech, budou přijímat jako zcela samozřejmou součást života. Teď už je na nás, abychom našim potomkům nekazili iluze příliš rychle.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze