Projekt NEXT-E zpřístupní v 6 zemích 252 dobíjecích stanic na jedné platformě

Projekt NEXT-E zpřístupní v 6 zemích 252 dobíjecích stanic na jedné platformě
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Projekt se týká šesti sousedních zemích: České republiky, Chorvatska, Maďarska, Rumunska, Slovinska a Slovenska
  • Prostřednictvím platformy intercharge společnosti Hubject budou řidiči mít možnost využít 222 multistandardních rychlodobíjecích stanic (50 kW) a 30 ultra rychlodobíjecích stanic (150–350 kW)

Projekt NEXT-E, spolufinancovaný z fondu Nástroj pro propojení Evropy Evropské unie, je výsledkem spolupráce čtyř energetických společností (jmenovitě společností skupiny E.ON v České republice, Rumunsku a na Slovensku, společnosti HEP – Hrvatska elektroprivreda v Chorvatsku, společnosti Skupiny MOL v České republice, Chorvatsku, Maďarsku, Slovinsku a Rumunsku a společnosti Petrol ve Slovinsku a Chorvatsku) a dvou výrobců automobilů. Jeho cílem je propojit 222 rychlodobíjecích a 30 ultra rychlodobíjecích stanic na čerpacích stanicích napříč šesti zeměmi střední a východní Evropy v souladu s informační grafikou znázorněnou níže.

Projekt NEXT-E

Spolupráce se společností Hubject výrazně posílí dosah elektromotorické sítě projektu NEXT-E a prostřednictvím e-roamingové platformy poskytne infrastrukturu s možností dobití elektrického vozidla při cestách na dlouhou vzdálenost. V současnosti lze dobíjecí stanice elektrických vozidel využít pomocí aplikace zúčastněné společnosti, která danou stanici provozuje, což značně omezuje roaming a přeshraniční dálkovou dopravu elektrických vozidel. To se ovšem brzy změní. Poté, co členové konsorcia NEXT-E do platformy intercharge společnosti Hubject včlení 222 rychlodobíjecích a 30 ultra rychlodobíjecích stanic, bude cesta od českých hranic k Jaderskému nebo Černému moři snadná a pohodlná za použití jediné aplikace. Řidiči si budou moci své elektrické vozidlo pomocí platformy intercharge nabít na kterékoliv dobíjecí stanici, která bude součástí projektu NEXT-E.

Projekt NEXT-E, a spolu s ním Skupina MOL, prokázal, že je v jeho moci vytvořit soudržnou, promyšlenou síť dobíjecích stanic pro elektrická vozidla a zároveň řidičům elektrických automobilů poskytnout novou službu. Dobíjecí stanice jsou nainstalovány na čerpacích stanicích, které tak mohou poskytovat stávající i nové služby. Další plánovanou výzvou Skupiny MOL je vytvořit propojené služby (roaming), které položí základ pro další spolupráci na trhu a umožní řidičům elektrických automobilů co nejpohodlnější cestu napříč evropskými zeměmi. Služby e-roamingové platformy společnosti Hubject, která má v této oblasti dlouhodobé zkušenosti, nám v tomto úkolu velmi pomůžou. Nemůžeme se dočkat, až se společně vydáme na cestu,“ uvedl Róbert Tóth-Fekete, vedoucí oddělení elektromobility Skupiny MOL.

Pokud chceme dosáhnout svých ambiciózních cílů, které zahrnují vytvoření dopravního sektoru s nulovými emisemi a uhlíkově neutrální ekonomiky v Evropě, bude projekt NEXT-E zcela zásadní,“ prohlásil Richard Ferrer, vedoucí týmu pro inovaci v dopravě ve Výkonné agentuře pro inovace a sítě (INEA). „Efektivní síť pro dobíjení elektrických vozidel se neobejde bez základních funkcí, jako jsou interoperabilita a e-roaming, které řidičům elektrických vozidel zajištují bezproblémovou cestu po evropských silnicích. Dobíjení elektrického vozidla musí pro evropské občany být velmi snadné, spolehlivé a cenově dostupné, a právě tomu napomáhá dostupnost služeb dobíjení přes platformu společnosti Hubject, která by nemohla být přístupná bez průkopnického duchu veřejných i soukromých společností aktivních v oblastech od energetického a automobilového průmyslu přes odvětví mobility až po softwarový průmysl. Elektromobilita se v Evropě stává realitou! Evropská komise a společnost INEA budou nadále podporovat podobné projekty, programy a hospodářské subjekty, abychom společně dosáhli cílů stanovených v plánu Zelená dohoda pro Evropu.

Generální ředitel společnosti Hubject GmbH Christian Hahn vysvětlil: „Díky tomuto projektu mají provozovatelé dobíjecích stanic a poskytovatelé služeb elektromobility možnost, jak jednoduše spolupracovat a zdokonalovat své vlastní obchodní modely. Spolupráce se spolehlivými a důvěryhodnými partnery konsorcia NEXT-E prospěje celému evropskému trhu a zejména zjednoduší trh nabíjení elektrických vozidel.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze