Nabíjení elektromobilu jednou kartou u různých poskytovatelů umožní DKV

Nabíjení elektromobilu jednou kartou u různých poskytovatelů umožní DKV
Fotografie: Patrik Svatoš, fDrive.cz
  • Majitelé plug-in hybridů ocení, že na tuto kartu i natankují
  • Karta bude určená pro firmy i živnostníky

Firma DKV, která zprostředkovává možnost bezhotovostních plateb pro logistické firmy, se rozhodla vstoupit i do sektoru fleetových zákazníků a myslí i na alternativní pohony, včetně elektromobilů. Tankovací karta bude určena pro firmy i živnostníky a kromě tankování běžných paliv umožní například i nabíjení elektromobilů a plug-in hybridů, stejně jako tankování CNG a LPG. Sen mnoha elektromobilistů – mít jednu kartu, se kterou mohou nabíjet u různých poskytovatelů, se možná stane realitou. Pro kamionové dopravce pak zprostředkuje i platby za LNG.

Tankovací karta DKV má akceptaci u 140 000 obchodníků a kromě pohonných hmot jí lze platit například mýto. S příchodem do fleetového sektoru, tedy jako tankovací karty pro osobní a firemní auta, jsou ale potřeba i jiné funkce, zvláště teď, kdy spousta firem přechází na alternativní pohony. DKV uvádí, že z cca 6,5 milionů vozidel do 3,5 tuny, které jsou v Česku registrované, jich cca milion není v provozu, 3 miliony jsou v soukromém vlastnictví a zbývajících 2,5 milionu patří firmám, což představuje 39 % všech vozidel do 3,5 tuny v Česku. A právě těch se týkají nové možnosti, které přinese tankovací karta DKV.

Do konce roku 120 tisíc nabíjecích stanic v Evropě

Pro běžné fleetové zákazníky tato tankovací karta přinese jednoduchou bezhotovostní platbu na většině čerpacích stanic, úsporu díky týdenním cenám nebo on-line nástroje pro správu karet, které zajistí přehled o spotřebě a nákladech na palivo u jednotlivých aut. Z našeho pohledu je ale zajímavá karta DKV +charge, která umožňuje kromě tankování i nabíjení elektromobilů. V současné době zahrnuje 80 tisíc nabíjecích stanic v Evropě a plán do konce roku je 120 tisíc. V Česku jsou v jednání první desítky stanic, přičemž první sítí, kde bude možné nabíjení touto kartou platit, by měla být PRE. Jednání ale budou pokračovat i s dalšími sítěmi nabíjecích stanic. Pro firmy, které si do vozového parku pořídily, nebo plánují pořídit, plug-in hybrid, pak může být zajímavé, že řidič bude moci jednou kartou tankovat i nabíjet.

Pro někoho možná bude zajímavá i karta DKV Climate, která podle DKV zajišťuje klimaticky neutrální tankování. Toho docílí tím, že s každým natankovaným litrem investujete do certifikovaných projektů na ochranu ovzduší. Nám ale dává větší smysl emise snížit tím, že sami budeme jezdit s nižšími emisemi, abychom šetřili životní prostředí. Obě karty, stejně jako klasická tankovací karta DKV, jsou určeny pro subjekty s IČ, tedy firmy a živnostníky. Ostatní budou muset počkat na jiné řešení, aby mohli jednou kartou nabíjet u stanic různých provozovatelů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze