Nabíjení na MOL už není zdarma. Za každé nabití se nově platí jednorázově

23
Nabíjení na MOL už není zdarma. Za každé nabití se nově platí jednorázově
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Nabíjení na MOL je od dnešního dne zpoplatněno
  • Platí se jednorázově bez ohledu na počet odebraných kWh
  • Pro majitele aut s velkou baterií je nabíjení cenově zajímavé
  • Nabíjení spouští stále obsluha, mobilní aplikace odstartuje až v květnu

MOL provozuje v Česku také svoje nabíjecí stanice pro elektromobily a plug-in hybridy, z toho 24 standardních rychlonabíjecích a 2 ultrarychlé. Kde všude nabíjecí stanice MOL najdete, se dozvíte v naší mapě nabíjecích stanic. Do včerejšího dne bylo v rámci pilotního provozu nabíjení zdarma, nutná byla jen aktivace nabíjení obsluhou čerpací stanice. Dnešním dnem se nicméně za nabíjení začíná platit. Režim zůstává stejný, pro nabití je tedy nutné toto vyžádat u obsluhy čerpací stanice, nově zaplatit hotově či kartou a obsluha poté manuálně spustí nabíjení. Komfortní spuštění nabíjení a jeho ovládání přes mobilní aplikaci MOL Plugee bude spuštěno až v květnu a zatím v provozu není. Přes aplikaci bude možné nabíjet pohodlně na více než 165 nabíjecích stanicích MOL ve střední a východní Evropě.

MOL, Bělčice, dálnice D1, km 33 směr Brno
Nabíjecí stanice MOL

Kolik se platí za nabití?

  • AC nabíjení – 259 Kč
  • DC standardní rychlonabíjení – 333 Kč
  • UFC ultrarychlé nabíjení – 459 Kč

Za nabíjení se platí netypicky paušálně, nikoliv podle odebrané energie. To výrazně nahrává majitelům vozů s větší a vybitou baterií, naopak pro majitele elektromobilů s menší baterií je tento způsob účtování nevýhodný. Níže uvádíme příklady, kolik zaplatí jednotliví majitelé elektromobilů s různě velkými bateriemi v přepočtu na kWh, pokud by chtěli u MOL nabít celou kapacitu baterie. Pokud by tak u MOL chtěl nabíjet majitel zcela vybité Tesly Model X nebo S či například Audi e-tron, dostane se na relativně příznivé ceny kolem 4 Kč i pro rychlonabíjení a cenu kolem 5 Kč pro ultrarychlé nabíjení, což jsou nejnižší ceny za takové nabíjení v Česku. Celou kapacitou baterie ale většinou nabíjet nebudete, reálné ceny tak budou o něco vyšší.

Pro majitele aut s kapacitou baterie kolem 60 a 70 kWh je nabíjení u MOL dle nových podmínek také ještě cenově únosné, nicméně pro majitele auta s malou baterií, jako je například Škoda Citigo e-IV nebo Hyundai Ioniq se na nabíjecích stanicích MOL vůbec nevyplatí nabíjet vzhledem k velmi vysoké ceně v přepočtu na kWh. Už pro majitele aut s baterií kolem 50 kWh, jako je Peugeot e-208, e-2008 nebo Opel Corsa-e, se nabíjení na MOL stanicích nevyplatí.

Elektromobil Využitelná kapacita baterie Přepočítaná cena na kWh – AC nabíjení Přepočítaná cena na kWh – DC nabíjení Přepočítaná cena na kWh – UFC nabíjení
Tesla Model S Long Range 97 kWh 2,67 Kč 3,43 Kč 4,6 Kč
Audi e-tron 86,5 kWh 3 Kč 3,84 Kč 5,2 Kč
Škoda Enyaq iV 80 77 kWh 3,36 Kč 4,32 Kč 5,84 Kč
Tesla Model 3 74 kWh 3,5 Kč 4,5 Kč 6,08 Kč
Hyundai Kona Pro 64 kWh 4 Kč 5,2 Kč 7 Kč
Volkswagen ID.3 58 kWh 4,46 Kč 5,74 Kč 7,75 Kč
Peugeot e-208 45 kWh 5,75 Kč 7,4 Kč 10 Kč
Škoda Citigo-e iV 32,3 kWh 8 Kč 10,3 Kč nepodporuje
Diskuze ke článku
Zdeněk Philipp
Zdeněk Philipp
Za 333Kc si tu nabijecku muzou vrazit do zadku
Jaroslav Polák
Jaroslav Polák
Za takhle debllní platební systém s obsluhou, neschopnost udělat pitomou aplikaci v roce 2021 a jen slibovat jim přeji, aby tam nenabíjel ideálně vůbec nikdo. 21. století na MOL. Doufám, že se management na poradě pěkně poplácal po ramenou, jak jim to hezky jde. A ty ceny to snad ani nebudu raději komentovat, jednorázový poplatek si strčte do zadku! info@molcesko.cz
Ladislav Sazama
Ladislav Sazama
Tabulka je jen teorie. Když nabíjíte třeba 30-80%, pak si můžete ceny v tabulce rovnou zdvojnásobit. Nikdo nebude nabíjet 0-100%. Takto přímo říkáte MOLce, že ceny jsou luxusní.
Jo a proč by Citigo nemohlo nabíjet na UCF, když to řidič zaplatí.
Petr Sedlář
Petr Sedlář
V Maďarsku už mají nabíjení přes aplikaci v provozu. Účtování je tam po odebraných kWh, na DC za 139Ft/kWh, takže cca 10Kč/kWh. Po prvních 30 minutách navíc poplatek 1Ft/min. Aplikace je od Driivz, takže úplně stejná jakou u nás používá ČEZ. Předpokládám, že tady to od května bude podobné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze