Prodeje elektromobilů v Německu zrychlují, podíl na trhu mají už 8,4 procenta

1
Prodeje elektromobilů v Německu zrychlují, podíl na trhu mají už 8,4 procenta
Fotografie: volkswagen.com
  • V sousedním Německu rychle přibývá registrací aut s alternativními pohony
  • Červnové zastoupení elektromobilů a plug-in hybridů činilo v rámci celého trhu již 8,4 procenta
  • Do konce roku se očekává růst až na 10 procent

Německo patří mezi země, které se ve velkém snaží omezit provoz aut se spalovacími motory. Tamní vláda činí jedno rozhodnutí za druhým, aby závazkům, jež si v mnoha případech sama stanovila, dostála. Mnoho okolních států vyčkává, jak na to největší automobilový trh v Evropě zareaguje, a mohly si tak v případě úspěchu vzít reálný návod.

Mezi poslední, a nejdůležitější, programy podpory rozvoje elektromobilního trhu v Německu patří takzvaný „environmentální bonus“ při nákupu nového elektromobilu. Výše podpory stoupla z 6 tisíc eur na 9 tisíc při nákupu vozu s cenou pod 40 tisíc eur. Ti, co si chtějí pořídit dražší vůz, dostanou 7 500 eur. Podobné podmínky s nižší mírou podpory dostanou i ti, co uvažují o nákupu plug–in hybridu. Tato forma podpory u západních sousedů potrvá až do konce roku 2021.

Urychlit výzkum a vývoj baterií společně s rozvojem nabíjecí infrastruktury má naopak pobídka ve výši 2,5 miliardy eur. 1,2 miliardou eur k nahrazení stávajícího vozového parku jsou motivováni i provozovatelé autobusů a kamionů. V neposlední řadě byla ve vládních dokumentech zakotvena podmínka, která všem benzínovým pumpám v zemi stanovuje povinnost nabízet řidičům možnost dobíjení elektromobilů. Zda má jít o rychlé nabíjení DC, nebo pouze AC nabíjení, zřejmé ovšem není.

Většina stimulačních opatření má okamžitý efekt. To lze demonstrovat i zastoupením alternativních pohonů na trhu v měsíci červnu. Podíl z celkového počtu nově registrovaných automobilů v Německu dosáhl rekordního čísla 8,4 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku jde o nárůst o 3,4 procenta. Celkem tedy v červnu 2020 bylo registrováno 18 598 aut se zastoupením 45 procent elektrického a 55 procent plug–in hybridního pohonu.

Nové registrace v Německu v měsíci červnu 2020

Prozatím nejsou k dispozici přesná data o prodejích jednotlivých značek a modelů. Kumulativní výsledky shrnujících data z prvních pěti měsíců roku však ukazují na favority. V první trojce nejprodávanějších elektromobilů jsou v přesném pořadí Volkswagen e–Golf s prodanými 6 010 kusy, Renault Zoe s 5 618 kusy a Tesla Model 3 s 3 664 kusy. Následující dvě místa patří plug–in hybridům Mitsubushi Outlander a Volkswagenu Passat GTE.

Spolu s uvedením nových elektromobilů na trh ve druhé polovině roku, v Německu jde zejména o ID.3 od zdejší automobilky Volkswagen, se očekává další růst podílu na zastoupení nových registrací. Podle cleantechnica.com by na konci roku mohlo jít již o celých 10 procent z celkového počtu. Při pohledu na bilanci z května jde o červnový nárůst o 1,1 procenta. Oněch 10 procent podílu na sklonku roku 2020 proto není nereálných. Šlo by přitom o obrovské zrychlení trhu, neboť ještě v roce 2019 byl celkový podíl elektromobilů na trhu pouhá 3 procenta.

Diskuze ke článku
Pavel Mizera
Pavel Mizera
Zvláštní, nakolik je článek tendenční. Po korona propadu v dubnu a květnu se průměrný prodej elektromobilů červnem vyšplhal na dvojnásobek, přesto celkový průměr od počátku roku zůstává na 10t registracích měsíčně, stejně jako loni. Trh se spalovacími auty se zatím nenadechl (neb nebyly žádné dotace), tím pádem prudce stouplo číslo podílu. Absolutní prodeje však od počátku roku zůstávají stejné, jako loni. Podíl se zvýší, až bude možné ujet alespoň 1000km po autobahnu za 8 hodin a cena elektromobilu bude do 20t €. Teď jsou to jen poskoky do města a na to jsou moc drahé.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze