Příští týden v Letňanech uvidíte skvosty, z nichž mnohé Česko ještě nevidělo

e-Salon 2023
7
Příští týden v Letňanech uvidíte skvosty, z nichž mnohé Česko ještě nevidělo
Fotografie: Škoda Auto
  • Přehlídka čisté mobility e-Salon 2023 bude již popáté prezentovat nejnovější modely a technologie
  • Pátý ročník proběhne ve dnech 9. až 12. listopadu v PVA Expo Praha
  • Podle množství vystavovaných exponátů a prezentovaných značek to bude nejbohatší ze všech ročníků
  • Bude také plný unikátů, které se v České republice představí vůbec poprvé

Veletrh čisté mobility s názvem e-Salon se na výstavišti v Letňanech uskuteční již popáté. My budeme samozřejmě u toho a přineseme vám informace o novinkách, které se tam představí. Na rozdíl od zahraničních autosalonů je ale mnohem jednodušší se sem zajít podívat také. V tomto článku vám tedy přinášíme informace o tom, na co se můžete na letošní e-Salon zajít podívat.

Jak jezdí nová Hyundai Kona Electric? Ověřili jsme spotřebu

Nepůjde jen o auta, ale nalezneme na něm spoustu dalších věcí, které souvisí s čistou mobilitou, zejména tou elektrickou. Pestrou účast elektromobilů, hybridních a dalších eko vozidel a dopravních prostředků doplní v rámci e-Salonu 2023 také dobíjecí technologie a exponáty spojené s elektromobilitou a její infrastrukturou. „Během události, která zaplní pět hal letňanského výstaviště, budou mít návštěvníci možnost vyzkoušet si vybrané vozy během testovacích jízd. První den veletrhu bude tradičně určen odborníkům z odvětví čisté mobility, pro širokou veřejnost se e-Salon 2023 otevře ve dnech 10. až 12. listopadu,“ řekla ředitelka veletrhu Jana Nosálová.

Exkluzivní národní premiéry na výstavě e-Salon 2023

Peugeot ukáže symbol nové éry značky – Peugeot Inception Concept – jen deset měsíců po mezinárodní a osm měsíců po evropské premiéře. Využívá novou platformu pro elektromobily STLA Large, která mu umožňuje dojezd až 800 km. Díky tomu má moc změnit povědomí veřejnosti o elektromobilech z hlediska dojezdu. Na výstavišti mu bude dělat společnost dalších pět sériových modelů značky včetně aktuálních novinek e-2008 a 508 PSE.

Peugeot e-2008 se ukáže na výstavě e-Salon 2023

Domácí Škoda představí nový Kodiaq i Superb, oba jako PHEV

Hned dvě významné národní premiéry přiveze na e-Salon značka Škoda, kdy představí své nejnovější přírůstky. Těmi jsou nová generace Kodiaq iV a Superb iV. Kodiaq jako symbol všestrannosti a inovací si už získal srdce více než osmi set tisíc zákazníků na šedesáti světových trzích a posbíral řadu prestižních ocenění. Nová generace modelu Škoda Superb brzy začne psát další kapitolu úspěšného příběhu tohoto ikonického vozu. O Škodě Superb jsme již psali, že dostane nový hybridní systém s mnohem větší baterií (i elektrickým dojezdem) a rychlonabíjení. To stejné platí i u Kodiaqu. Oba vozy najdou návštěvníci na e-Salonu právě ve verzi iV s plug-in hybridním pohonem.

Renault na e-Salonu představí elektrický Scénic

Velké lákadlo bude vystaveno také na expozici automobilky Renault. Poprvé v Česku se představí nový model Scenic E-Tech 100% elektrický, který měl svoji světovou premiéru na autosalonu v Mnichově v září letošního roku. Druhou premiérou značky bude poprvé v Letňanech prezentovaný nový Espace E-Tech full hybrid 200k. Značka Dacia zaujme návštěvníky svojí novinkou Jogger Hybrid 140, který se stává unikátním vozem na trhu – jako pravý rodinný vůz slibuje nejlepší poměr cena versus prostornost interiéru a víceúčelové využití.

Elektrický Renault Scenic má 220 koní a ujede 600 Km

České veřejnosti se představí i Kia EV9

Kia návštěvníkům předvede v národní premiéře model největšího elektrického SUV Kia EV9. Tento vůz jsme měli možnost prohlédnout si během české premiéry v minulém týdnu a na naše první dojmy se můžete podívat ve videu níže. A pokud potřebujete opravdu prostorný elektromobil, pak by vám Kia EV9 rozhodně neměla uniknout.

Prolezli jsme novou elektrickou Kia EV9, místem nešetří

e-Salon 2023 nabídne nejbohatší účast značek i modelů

Tím ale výčet zajímavostí letošního ročníku přehlídky e-Salon zdaleka nekončí. Tak například Volkswagen přiveze modely včetně ID.7, Cupra předvede Tavascan. U Hyundai bude připravena i novinka Kona Electric. Všechny své modely vystaví značka DS, nebudou chybět Opel, Alfa Romeo, Jeep, Fiat, Renault, MG, Mitsubishi, Tesla, Ford či e-trucky Daimler Truck, Volvo a Scania. Pomyslnou třešničkou na dortu bude možnost prohlédnout si vozy značek Dongfeng, Lucid Motors nebo Nio.

Volkswagen ID.7 Tourer – první pohled

V halách budou vystaveny i vysokozdvižné elektrické nakladače a bagry od First Green, HELI a Bobcat, solární technologie NanoSun, car porty či dobíjecí stanice společností Elexim, Phoenix Contact, Sectron, Olife Energy, Siemens a dalších. Elektrokoloběžky budou k dispozici i pro testování v Hale 5. Hala 1 bude věnovaná testovacím jízdám elektromobilů, kde bude na výběr až z 50 vozů, a to i díky partnerům Voltdrive a Car MNGMT.

Soutěž i setkání odborníků

Veletrh e-Salon, jehož spoluorganizátorem je televize Prima, nebude jen přehlídkou ekologických vozítek a národních premiér nejnovějších modelů. Uvede i portfolio řady výrobců dobíjecích stanic, dodavatelů energií, výrobců manipulační a komunální techniky a nabídne i atraktivní program. První den veletrhu proběhne 5. ročník konference pro odborníky Čistá mobilita, jejímž generálním partnerem je společnost carVertical. Velkou premiérou bude soutěž Eco Rally Praha, která se jede v rámci poháru Phoenix Contact Česká Trophy v EcoRally. Na ní se představí alternativní druhy pohonu a my budeme opět u toho. Vyhlášení výsledků proběhne v rámci veletrhu. Pro návštěvníky připraví TV Prima bohatý doprovodný program v útrobách Vstupní haly III.