Přidali jsme se k cestě elektromobilem na mys Dobré naděje ADRA eDrive

Pomoci lidem v Africe můžete stejně i vy
Přidali jsme se k cestě elektromobilem na mys Dobré naděje ADRA eDrive
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Jde o virtuální štafetovou jízdu na mys Dobré naděje elektrickými vozidly
  • Startovným přispějete na pomoc potřebným v Africe
  • S elektromobilem je to v podstatě o tom, že se podělíte o úspory za palivo

Nedávno jsme psali o tom, že charitativní organizace ADRA pořádá akci s názvem eDrive, v rámci které se mohou elektromobilisté přidat k virtuální cestě na mys Dobré naděje a přispět na dobrou věc. A jak se můžete přidat? Je to jednoduché, začnete registrací na webu ADRA eDrive. Při registraci si vyberete, jakou vzdálenost ujedete. Od toho se odvíjí částka, kterou přispějete, tedy v podstatě startovné. A jak to poté probíhá? Stačí vytisknout „startovní číslo“ a vyrazit.

My jsme se rozhodli přidat k jízdě na mys Dobré naděje 40 kilometry cestou do Českého Krumlova a dalšími 40 kilometry v rámci Czech New Energies Rallye, která byla také partnerem projektu. Bylo možné ke startovnému v samotné soutěži přidat i startovné do jízdy ADRA eDrive. Z našeho pohledu je to v podstatě příspěvkem z toho, co jízdou elektromobilem ušetříme za palivo. Pokud ale nemáte elektromobil, můžete se zúčastnit i s jiným dopravním prostředkem na elektrický pohon, třeba elektrokolem nebo elektrickou koloběžkou.

My jsme jeli dlouhodobě testovanou Mazdou MX-30 na start Czech New Energies Rallye. Po ujetí více než 2 tisíc kilometrů s tímto autem je průměrná spotřeba 17,87 kWh/100 km podle nabíjení a náklady vychází na 80,37 Kč/100 km, tedy 80 haléřů na kilometr. Jelikož auto na benzín se pohybuje náklady okolo 2 Kč/km, 170 kilometrů dlouhá trasa z Berouna do Českého Krumlova by vyšla přibližně na 340 Kč, tam i zpět pak na 680 Kč. Elektromobilem nás však vyšla na pouhých 272 Kč, takže příspěvek 280 Kč, který odpovídá vzdálenosti 40 km směrem k mysu Dobré naděje, byl nižší než úspora na palivu. V rámci soutěže, která měla délku cca 380 kilometrů, jsme přispěli dalšími 40 kilometry, takže celkový příspěvek přibližně odpovídal celkové úspoře. A podobně k tomu můžete přistoupit i vy a přidat se k cestě svými elektrickými vozidly.

Pak již stačí vyfotit auto se startovním číslem, dát fotografii na Facebook nebo Instagram a označit organizaci ADRA CZ, jak to vidíte v příspěvku výše. Kromě dobrého pocitu z pomoci potřebným se také zařadíte do slosování o zajímavé ceny, které věnovali partneři projektu. I tyto ceny souvisí s elektromobilitou. Jízda probíhá do 30. května, tak neváhejte a přidejte se. Třeba když o víkendu pojedete na výlet. Kompletní pravidla i registrační formulář naleznete na webu ADRA eDrive.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze