Příčiny selhání baterie na voze ERT jsou stále záhadou, tápe FIA i WAE

Příčiny selhání baterie na voze ERT jsou stále záhadou, tápe FIA i WAE
Fotografie: Formule E
  • Na voze ERT došlo k poruše baterie při prvním závodě sezony v Mexiku
  • Vyšetřování příčin selhání baterie je stále bez jasného závěru

Úvod sezony tým ERT nezastihl v dobrém rozpoložení. V dosavadních třech závodech je stále bez zisku jediného bodu a již vcelku tradičně se krčí na posledním místě. Jediným pozitivem zůstává, že výkony v Rijádu už jistý progres naznačovaly. Na nezdarech čínského uskupení má ale podíl ještě jeden faktor – závada na bateriovém systému hned při premiéře v Mexiku. Ta nakonec znemožnila start brazilského pilota Sérgia Sette Camary v hlavním závodě. A FIA ani WAE (Williams Advanced Engineering) stále netuší, co problém způsobilo.

Incident, kdy se z Camarovy formule začaly ozývat hlasité zvuky a stoupat kouř, se odehrál již v instalačním kole. Jeho vůz pak byl do prostoru boxů navrácen s rozsvíceným červeným světlem, které se rozsvěcuje pouze v případech, že je auto svému okolí nebezpečné. To je zase prevence v návaznosti na události z předsezonních testů, kde se vznítila baterie jednoho z vozů DS Penske a způsobila menší požár.

„S FIA a WAE stále pracujeme na identifikaci hlavních příčin problému. Není přitom snadné je určit, protože na řadě komponent došlo k menšímu poškození. Proto trvá, než se určí příčina a následek. Jde o typ závady, s nímž jsme se dosud nesetkali a neočekáváme, že se bude znovu opakovat,“ stojí v prohlášení týmu ERT, na nějž se ve své zprávě odvolává autosport.com.


Ke stejnému závěru došla i automobilová federace, jenomže k samotnému pilotovi se informace a ujištění o tom, že vůz je bezpečný, dostaly až krátce před startem pátečního závodu v Rijádu. A to na sebejistotě a výkonech rovněž nepřidá. K FIA byl proto 25letý Camara značně kritický.

„Chvíli to trvalo, ale konečně se mnou lidé z FIA a WAE promluvili. Já i tým jsme o něco spokojenější. Pokud se budu muset v nadcházejících týdnech zúčastnit nějakého vyšetřování, rád to udělám. Když ne, ale dají mi své slovo, budu rovněž spokojený s tímto výsledkem,“ komentoval situaci Camara, který se v sobotní ePrix v Rijádu blýskl dobrým kvalifikačním výsledkem, ovšem následně na něho nedokázal navázat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze