Pražské metro začne využívat zelenou elektřinu. Zavede i nová úsporná řešení

Pražské metro začne využívat zelenou elektřinu. Zavede i nová úsporná řešení
Fotografie: ČEZ
  • DPP ročně ušetří 17,7 milionu Kč na provozních nákladech
  • Realizace EPC projektu potrvá do října 2025
  • Dojde i na výměnu kotlů, chladících strojů a vzduchotechniky

Nově vydaná tisková zpráva Dopravního podniku hl. města Prahy (dále DPP) oznamuje významný milník. Hned v pěti pěti areálech DPP se rozjíždí pilotní projekty energeticky úsporných opatření se zaručeným výsledkem (EPC). Ty zahrnují celou řadu opatření, jako je například zateplení objektů, výměna oken a osvětlení nebo instalace fotovoltaiky, která bude v depu Kačerov propojena s trakcí pražského metra. EPC projekty přinesou DPP úsporu energií nejméně 17,7 milionů korun ročně a snížení její spotřeby o cca 30 %. Kromě toho díky EPC projektům DPP ročně ušetří přes 2 300 tun emisí CO2. Roční úspora vody pak představuje průměrnou roční spotřebu zhruba pro 170 domácností.

Výši úspor má DPP smluvně garantovanou na deset let poskytovateli, kterými jsou v případě areálů Centrálního dispečinku DPP, depa Kačerov, vozoven Pankrác a Střešovice sdružení společností ENESA z holdingu ČEZ ESCO a Metrostav DIZ. V případě depa Zličín je pak poskytovatelem firma Frontier Technologies ze skupiny PRE. Na investiční akce realizace energetických úspor vybraných budov DPP získal dotace EÚ ze Státního fondu životního prostředí z programu Národní plán obnovy. Modernizací, kterou bude realizovat sdružení firem ENESA z holdingu ČEZ ESCO a Metrostav DIZ, projdou čtyři areály DPP: Centrální dispečink v ulici Na Bojišti, Depo Kačerov, Vozovny Pankrác a Střešovice. EPC projekt zahrnuje jak stavební opatření, tak instalaci energeticky šetrných technologií.

Nová energeticky úsporná zařízení zahrnují výměnu čtyř kotlů, tří chladících strojů a čtrnácti nových vzduchotechnických jednotek. Dále se počítá s využitím odpadního tepla z chlazení pro účely vytápění a předehřev teplé vody. Dojde i k výměně celkem 6 500 svítidel, teploty v místnostech budou nově počítačově řízeny a automaticky upravovány. V rámci stavebních opatření proběhne rekonstrukce plochých střech a jejich zateplení, dále zateplení plášťů budov, výměna oken a dveří, a v neposlední řadě také repase, zateplení vrat a instalace vratových clon. Součástí projektu je i energetický management. Díky němu bude mít DPP komplexní dohled nad svým energetickým hospodářstvím, a navíc i doporučení na další opatření, která mohou přinést dodatečnou úsporu energie. Realizace EPC projektu potrvá do října 2025, od ledna 2026 pak začíná desetileté období garantovaných úspor energií.

„Veřejná doprava a DPP jsou v Praze jedněmi z největších odběratelů elektřiny a energií vůbec. Hledání úsporných opatření, snižování spotřeby a zvyšování efektivity nejen v této oblasti je pro nás proto velmi podstatné. V uplynulých letech se nám povedlo úspěšně zrealizovat několik velkých projektů, jako je insourcing tepelného hospodářství, napojení některých velkých areálů na centrální vytápění nebo systém nákupů elektřiny i plynu. Nyní si chceme v pěti vybraných areálech a vytipovaných objektech v nich vyzkoušet EPC projekty, které by díky stavebním úpravám, modernizacím stávajících technologií a instalací nových měly přinést nejen zaručenou úsporu energií a nákladů na ně, ale také snížení emisí a větší komfort našim zaměstnancům, čímž v konečném součtu přispíváme k naplňování závazků a principů ESG. Pokud se v rámci tohoto pilotu potvrdí garantované úspory energií a nákladů, budeme EPC projekty rozšiřovat i do dalších areálů DPP,“ říká k celé věci Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze