Vedení Prahy začalo intenzivněji řešit ovzduší v našem hlavním městě

Vedení Prahy začalo intenzivněji řešit ovzduší v našem hlavním městě
  • Vysoká koncentrace škodlivých látek v Praze je ze 70 % způsobena auty
  • Hlavní město vytvořilo projekt Čistou stopou Prahou
  • Ten se zabývá hned několika problémy

Ač se to nezdá, Praha má dlouhodobě problém s vysokou koncentrací škodlivých látek v ovzduší, které zhruba ze 70 procent pochází z osobních aut, ať už jde o prachové částice, oxid dusičitý nebo benzo-a-pyren. Tyto látky mají závažný dopad na lidské zdraví a navíc přesahují i zákonné limity. Špatné ovzduší mimochodem zabije ročně více lidí než nehody na silnicích. Dalším problémem je zahlcenost osobními automobily, protože vůz zabírá průměrně 10 m2 a 90 % svého času stojí zaparkovaný.

Projekt čistou stopou v Praze

Hl. m. Praha proto spustilo v dubnu 2016 projekt Čistou stopou Prahou, jehož cílem je informovat veřejnost o tomto problému. V rámci projektu se řeší mnoho dalších minikampaní, které mají motivovat občany k chůzi, jízdě na kole, využívání MHD a k uváženému využívání automobilů s ohledem na alternativní způsoby pohonu. V médiích byl vidět především spot o nevýhodách vozů SUV v centrech měst, který nebyl tak úplně pochopen a hlavní město také řeší aféru s podvody koncernu VW či problematiku filtrů pevných částic.

Projekt Ekologis v Praze

Pro komunikaci s firmami, které operují s větším vozovým parkem, vznikl samostatný projekt EkoLogis. Dlouhodobým cílem projektu je nejen odlehčení pražskému ovzduší včetně snížení výskytu škodlivých látek, ale také zlepšení životního standardu Pražanů. Podmínkou účasti v projektu je podepsání deklarace, kterou se společnosti veřejně přihlásily k dodržování pravidel ekologické a ohleduplné jízdy. K dnešnímu dni se zapojilo 44 společností a organizací a další jsou průběžně v jednání. Pokud tedy uvidíte nálepky EkoLogis, alespoň budete vědět, o co jde. Samotný magistrát však ví, že jde o běh na dlouhou trať. Jsme ale rádi, že se hlavní město o tento problém, který pociťuje každý z nás, řeší.

Projekt čistou stopou v Praze
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze