S Uberem budeme i létat. Z cesty dlouhé hodinu a dvacet minut budou minuty čtyři

S Uberem budeme i létat. Z cesty dlouhé hodinu a dvacet minut budou minuty čtyři
  • Cena by měla být srovnatelná s autem
  • Elektrická letadla budou létat rychlostí až 300 km/h
  • První ukázkové lety uvidíme v roce 2020

Společnost Uber dnes oznámila, že jako druhé americké město pro službu uberAIR vybrala Los Angeles. První ukázkové lety uvidíme v roce 2020. Stejnou zprávu oznámil na konferenci Web Summit v Lisabonu i Jeff Holden, současný produktový ředitel Uberu. V rámci iniciativy pojmenované Elevate Uber plánuje provozovat v mnoha nejlidnatějších městech světa síť elektrických letadel a nabízet sdílení letů až pro čtyři cestující. Jeho elektrická letadla s vertikálním startem a přistáváním (označovaná zkratkou VTOL) se od klasických vrtulníků liší tím, že jsou mnohonásobně tišší, bezpečnější, levnější a šetrnější k životnímu prostředí. V podstatě jde o takové drony pro lidi.

Od služby uberAIR se očekává odlehčení dopravě, zkrácení doby cestování a v dlouhodobém horizontu přispění k omezení emisí. Za tímto účelem bude využívat data o nejvytíženějších trasách Uberu nebo o dálničních zácpách. Analytický tým Uberu odhaduje, že cesta napříč Los Angeles ve zcela elektrickém letadle letícím rychlostí 300 kilometrů za hodinu vyjde jednoho cestujícího zhruba stejně jako jízda autem uberX. Jedná se ale jen o počáteční cenu, která se bude časem snižovat a může nakonec být dokonce levnější než cestování osobním autem. Uber v následujících letech bude čekat spolupráce s městy i státy, musí totiž vyřešit problémy s bezpečností, hlukem, regulací vzdušného prostoru, environmentálními dopady a multimodální dopravou. Omezený komerční provoz hodlá uberAIR zahájit v roce 2023, tedy několik let před olympiádou, která se v Los Angeles bude konat v roce 2028.

Uber mapa Los Angeles

Více informací se dozvíme na druhém ročníku Elevate Summit společnosti Uber, který se bude opět konat v Los Angeles na jaře roku 2018. Uber dále oznámil, že se společností Sandstone Properties podepsal dohodu o vývoji přistávací infrastruktury. Sandstone totiž vlastní v širší oblasti Los Angeles více než 20 strategicky umístěných nemovitostí, které jsou nyní vyhrazené výhradně pro síť Uber Elevate. A co by mělo být výsledkem? Uber odhaduje, že cesta z letiště ke stadionu Staples Center by se ve špičce mohla zkrátit z dnešní jedné hodiny a dvaceti minut autem na méně než půl hodiny autem a 4 minuty letadlem. Očekává také, že v následujících měsících uzavře další partnerství s jinými vlastníky nemovitostí a že další trasy budou vznikat, až nad městem začnou létat první cestující.

Uber také spolu s prezentací služby uberAIR podepsal s NASA dohodu o vývoji nových konceptů pro řízení vzdušné dopravy ve městech, což nám dává pádný důvod věřit, že to s létáním ve městech myslí Uber vážně.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze