Rolls-Royce vyrobil tryskový motor na vodík. Rovnou ho podrobil zkoušce

Rolls-Royce vyrobil tryskový motor na vodík. Rovnou ho podrobil zkoušce
Fotografie: Rolls-Royce
  • Jedná se o motor s označením AE 2100-A
  • Vodíkový proudový motor využívá k pohonu zelený vodík

Rolls Royce není jen výrobce luxusních automobilů, ale několik desetiletí se věnuje i výrobě proudových motorů pro komerční letectví. A jelikož i tato značka si je vědoma, že existuje něco jako vodík a elektřina, začal se Rolls-Royce zaměřovat na vývoj prvního proudového motoru na vodíkový pohon. Ten nese označení AE 2100-A a před pár dny byl dokončen jeho první prototyp. To by samo o sobě byla skvělá zpráva, ale firma se rozhodla, že ho rovnou otestuje v prakticky v plném nasazení. Jak píše teslarati.com, britský výrobce luxusních vozidel a motorů doufá, že technologie vodíkových motorů bude mít stále větší smysl v komerční letecké přepravě.

Rolls-Royce v rámci vývoje uzavřel partnerství s leteckou firmou EasyJet. Jde o první proudový motor na vodíkový pohon na světě a v testu byl použit tzv. „zelený vodík“. Ten je vytvořený elektrolýzou a elektřinou čistě z obnovitelných zdrojů. Motor byl vyzkoušen sice jen v laboratorních podmínkách, ale příští rok by mělo dojít na jeho ostré nasazení v klasickém dopravním letadle. V současné době ale Rolls-Royce zkoumá řadu dalších technologií, které by se daly použít pro letecké motory. Kromě vodíkového pohonu je v úvaze letecký elektromotor a motor na udržitelné letecké palivo.

Letecký průmysl se v posledních letech dostal pod palbu kritiků kvůli neúměrnému množství uhlíkových emisí, které vytváří. Rolls Royce a další výrobci, jako je Airbus, General Electric a CFM International, se proto začali věnovat hledání nových zdrojů paliva, kterými lze nahradit v současnosti používané palivo a snížit emise. Mnoho odborníků se však domnívá, že se nebude jednat o rychlý a jednoduchý přechod, a to hlavně kvůli konstrukčním změnám, které budou muset být provedeny u motorů, letadel i letišť.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze