V Polsku boural luxusní Lucid Air Dream. Zbyla z něj hromada popela

2
V Polsku boural luxusní Lucid Air Dream. Zbyla z něj hromada popela
Fotografie: Lucid Motors
  • Za nehodu mohl další řidič na rušné křižovatce v polské Varšavě
  • Požár způsobila baterie s prasklým ochranným pouzdrem
  • Řidič Lucidu Air vyvázl bez viditelného zranění

Tento případ je zřejmě úplně prvním na světě a majitel modelu Air může být rád, že nehodu přežil. O incidentu píše polsatnews.pl a kromě celkem obsáhlého popisu, co se vlastně stalo, se lze podívat i na video ze zásahu. V něm je vidět z počátku ještě celý vůz, který hoří vepředu. Během chvíle se ale požár rozšířil a nakonec i přes zásah hasičů zbylo z Lucidu Air jen torzo. Hned po nehodě se řešilo, co se vlastně stalo a podle svědků za vše mohl jiný řidič. Na rušné křižovatce ve Varšavě se chtěl řidič Lucidu vyhnout střetu s jiným vozidlem, které mu nedalo přednost. Vyhýbací manévr se ale nepovedl a místo objetí překážky narazil Lucid do sloupu.

Zarážející je, že náraz do sloupu v ne tak vysoké rychlosti dokázal překonat ochranné pouzdro baterie, jež vlivem nárazu prasklo. I to byla příčina požáru, který se z počátku zásahu nedařilo třem hasičským jednotkám zkrotit. Nehoda zastavila kompletně provoz na mnoho hodin a řidič byl preventivně odvezen do nemocnice na vyšetření. Nyní přichází otázka, zda není na čase zlepšit odolnost ochranného pouzdra baterie modelu Air. Velká část nehod se totiž děje v mnohem vyšších rychlostech, což by v případě Lucidu Air opět mohlo znamenat, že baterie poslouží jako zdroj ohně a tepla na mnoho hodin. Své by o tom mohla vyprávět Tesla, jež má na kontě pěkných pár zářezů, co se požárů po dopravní nehodě týče.

Technické parametry Lucid Air Dream Edition Range

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 975 × 1 936 × 1 410 mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon696 kW, 947 koní, točivý moment: 1 390 Nm
Baterie118 kWh (112 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 300 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?
Cena od5 450 000 Kč
Diskuze ke článku
Two Gamers cz
Two Gamers cz
...a žádnou nádrž nepotřeboval...a z tučně pojistky bude Sapphire 🙂
Kocur Kocur
Jo jo crash testem projdou jen specialně upravené vozy ale ne ty sériově vyrobené, ale to je tak asi u každé takové automobilky. A pochybuji že pří narazu do sloupu v křižovatce ve městě jel rychleji než 50km/h.
Prostě ty testy jsou asi podvod. Když ve skutečnosti ty auta tolik nevydrží.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze