Praha chce postavit skoro 60 nabíjecích stanic pro elektromobily

1
Praha chce postavit skoro 60 nabíjecích stanic pro elektromobily
Fotografie: Martin Wagenknecht, fDrive.cz
  • Hlavní město Praha postaví v dalších dvou letech až 59 stanovišť pro nabíjecí stanice
  • Stanoviště pak bude město formou aukce pronajímat jednotlivým provozovatelům nabíjecích stanic
  • Velká část stanic bude rychlonabíjecích
  • První 8 stanovišť se postaví v první polovině letošního roku, přibude i 5 chytrých lamp s možností nabíjení

Hlavní město zařazuje vyšší rychlost v podpoře elektromobility. Zatímco dosud byla stavba nabíjecích stanic čistě v režii energetických společností jako je ČEZ, PRE nebo e.on, případně dalších subjektů, nyní se do stavby chce pustit přímo Praha.

Jak fDrive.cz sdělili zástupci společnosti Operátor ICT, která je vlastněná městem a má mimo jiné v gesci agendu smartcities a podporu elektromobility, v dalších dvou letech plánuje Praha postavit 59 stanovišť pro nabíjecí stanice. Připravená stanoviště poté bude město formou aukce pronajímat jednotlivým provozovatelům nabíjecích stanic, kteří je zároveň na stanoviště umístí a budou provozovat, třeba právě ČEZu nebo PRE.

Pro prvních 8 nabíjecích míst, která se budou budovat v prvním pololetí letošního roku, má město již vytipovány lokality. Minimálně čtyři z nich budou připraveny pro umístění rychlonabíječek. K nim poté ještě přibude pětice lamp na Karlínském náměstí, které budou kromě chytrých senzorů osazeny právě konektorem pro nabíjení elektromobilů či elektrokol, ovšem pouze s nižším proudem.

Celkově má do přelomu let 2019 a 2020 vzniknout 59 nabíjecích stanovišť, z nichž minimálně polovina by měla být přizpůsobena pro rychlonabíjení. Konkrétní lokality bude vybírat město, ve hře je však i participace občanů.

V Praze a blízkém okolí nyní funguje přes 60 nabíjecích stanic pro nabíjení elektromobilů, rychlonabíjecích je však výrazně méně. Právě na ty se nyní společnosti zaměřují vzhledem ke vzrůstající kapacitě akumulátorů elektromobilů a jejich zvyšujícímu se počtu. Rychlé nabíjení a střídání aut u nabíječek je tak stále aktuálnější.

Diskuze ke článku
Radovan
Prosím Vás opravte si ty popisky u fotek. Vestec vydáváte u Prahy za Vystrkov u Humpolce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze