ČEZ ani PRE nestihli zprovoznit jednorázovou platbu za nabíjení

1
ČEZ ani PRE nestihli zprovoznit jednorázovou platbu za nabíjení
Fotografie: cez.cz
  • Přesně 18. 11. 2017 nabyla účinnosti novela zákona, díky které má být možné na nabíjecích stanicích elektromobilů platit jednorázově
  • Hlavní poskytovatelé však zprovoznění systému v zákonné lhůtě nestihli
  • ČEZ i PRE na implementaci nového systému pracují
  • Systém bude nasazen s velkou pravděpodobností až příští rok

Skupina ČEZ v České republice provozuje řadu nabíjecích stanic. Tyto stanice tvoří jakousi dopravní páteř pro majitele elektromobilů. Do dnešního dne musíte mít pro nabíjení na stanicích čip, jinak si svůj elektromobil nenabijete. Přesně 18. 11. letošního roku měl být spuštěn jednorázový platební systém tak, jak to vyžaduje novela zákona o pohonných hmotách. Jenže ani dnes, tedy o tři dny později, systém není v provozu. Zprovoznění nestihl ani další velký provozovatel, společnost PRE.

V souvislosti s účinností některých ustanovení novely zákona o pohonných hmotách měl ČEZ zavést jednorázové platby právě zmíněné datum. Návrh zákona stanovuje příslušné povinnosti pro provozovatele dobíjecích stanic vyplývající ze směrnice 2014/94/EU a zavádí se směrnicí a v souladu s Národním akčním plánem „Čistá mobilita“ vyžadovanou příslušnou evidenci dobíjecích stanic. Nově je tak přidána mezi pohonné hmoty i elektřina pro pohon elektrických vozidel a novela celkově zavádí do legislativy mnoho prvků souvisejících s elektromobily, které dosud v zákonech chyběly.

Nový platební systém měl být k dispozici 18. 11. 2017, protože tento den nabyla novela zákona účinnosti. Jak se tedy celá situace má? Skupina ČEZ jednoduše nestihla nový platební systém implementovat. Momentálně je dle našich informací vše v procesu. Jednorázového systému se tak jistě dočkáme, ale s velkou pravděpodobností až v příštím roce.

Podobně je na tom i společnost PRE, na kterou se novela zákona také vztahuje. Informace, které nám sdělil Adam Čečák, specialista energetických služeb ve společnosti PRE, jsou takové, že momentálně je v procesu výběrové řízení na dodavatele nového systému. Ani PRE nestihlo implementovat své služby včas a zprovoznění je tak otázkou spíše začátku příštího roku. Je tedy otázkou, která ze dvou zmíněných společností dokáže systém nasadit dříve.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Radovan
Pokud zákon dal tuto povinnost, jaký je postih za její nesplnění? Protože pak je ten zákon teprve zákonem. Jinak se jedná pouze o další legislativní sračku se snůškou nezávazných proklamací. Inu, co jsme si zvolili, tak takové voly v parlamentu máme.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze