Poslechněte si, jaký varovný zvuk bude vydávat elektrické SUV Mercedes-Benz EQC

Poslechněte si, jaký varovný zvuk bude vydávat elektrické SUV Mercedes-Benz EQC
  • Automobilka tak reaguje na novou legislativu
  • Veškeré zvuky podléhají náročnému testování
  • Každý vůz značky dostane svůj osobitý zvuk

Většina zemí začíná do své legislativy zavádět povinnost elektromobilů vydávat při nižších rychlostech zvuk coby ochranné opatření pro větší bezpečnost chodců. Jaký zvuk bude vydávat elektrické SUV EQC značky Mercedes-Benz ukázala automobilka ve svém novém videu.

Mercedes-Benz EQC

Vydávat zvuk při nízkých rychlostech se v nedávné době stalo povinností v Evropě i ve Spojených státech. Toto opatření vzniklo na základě snahy zabránit nehodám, kdy chodec elektromobil nevidí a z důvodu minimálního vydávaného zvuku ani neslyší. Tato povinnost samozřejmě platí i pro Mercedes, který nyní prozradil, jaký zvuk bude doprovázet elektrické SUV EQC.

Podle slov Mercedesu je zvuk vyvíjen pod dohledem zvukových expertů v Technologickém centru Mercedesu ve městě Sindelfingen. Speciální mikrofony snímají vydávaný zvuk a vyhodnocují jej. Na základě získaných dat je pak pro každý vůz konfigurován osobitý zvuk, který následně podléhá dalším měřením i simulacím a je nadále vylepšován, dokud není výsledek zcela dokonalý.

Je zajímavostí, že při testování zvuku během zkušebních jízd je ve voze přítomen přístroj v podobě umělé hlavy, který snímá veškeré zvuky s maximální citlivostí a vyhodnocuje, do jaké míry je vydávaný zvuk slyšitelný také v kabině vozu.

Jak takový zvuk ve výsledku zní si můžete poslechnout v novém videu, kde Mercedes porovnává zvukovou stopu elektrického SUV EQC se zvukem vozidla s konvenčním motorem. Jak vysvětluje Mercedes, zvuková stopa by se napříč jednotlivými regiony měla lišit jen minimálně. V USA budou zvuk ovlivňovat pouze regule nastavující hlasitost zvuku. Navíc v některých regionech platí nařízení, na základě kterého je automobil nucen vydávat zvuk i v momentě, kdy stojí na místě, ale má zařazený první rychlostní stupeň.

Nařízení zavádějící povinnost pro elektromobily vydávat zvuk vstoupilo v Evropě v platnost od prvního dne tohoto měsíce a vypnutí zvukového systému je přísně zakázáno. V případě porušení tohoto zákazu hrozí majiteli vozidla finanční pokuta.

Projeli jsme se v Mercedesu EQC. Jaké jsou naše dojmy?

Technické parametry Mercedes-Benz EQC 400 4Matic

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 762 × 1 884 × 1 624 mm, 2 425 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon300 kW, 408 koní, točivý moment: 765 Nm
Baterie88 kWh (80 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 110 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 20,1 kWh / 100 km, dojezd: 454 km
Cena od1 929 950 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze