Pony nemusí být jen kůň aneb nejlevnější elektromobil v Česku

3
Pony nemusí být jen kůň aneb nejlevnější elektromobil v Česku
Fotografie: elBlesk
  • Česká firma elBlesk uvedla malý elektromobily Pony
  • Jde o nejlevnější elektromobil na trhu
  • Cena začíná pod hranicí 400 tisíc korun

My Little Pony nemusí být jen dětská hračka pro holčičky v podobě koně, ale můžete tak říkat i malému elektromobilu, který letos na veletrhu Ampér 2023 představila česká firma elBlesk. Ano, skutečně tomu tak je, v současné době nejlevější automobil poháněný plně energií z baterie určený primárně do města a na kratší vzdálenosti se jmenuje elBlesk Pony. Upřímně nevím, zda mne dříve zaujala jeho nejnižší cena, nebo jeho název.

Na první pohled Pony připomíná velikostí mopedoauta, která jsou malá, a kromě řidiče jimi může cestovat dále už jen spolujezdec. Primárně jsou však určena pro osoby od 15 let vlastnící řidičské oprávnění skupiny AM. Na rozdíl od nich může tento elektromobil jet maximální rychlostí 100 km/h, a tak je nutné k jeho řízení být držitelem řidičského oprávnění skupiny B.

Zavazadlový prostor elBlesk Pony

Dále by vám Pony mohl připomínat elektromobil Smart Fortwo, avšak rozdíl mezi nimi je v koncepci zavazadlového prostoru. Pony má velice šikovně toto vyřešeno, jelikož prostor pro cestující je oddělen pomocí přepážky vyztužené navíc tyčemi. Nestane se, že by vám při prudkém brzdění cestoval obsah kufru dopředu.

Na závěr bych si dovolil shrnout pár technických údajů, z nichž jeden už jsem výše prozradil. Pony má maximální dojezd až 170 km, tudíž s ním dojedete v pohodě po dálnici z Prahy do Příbrami a zpět a ještě vám zbyde dojezd kolem 50 km. Maximální rychlost, kterou z tohoto malého elektromobilu vymáčknete, je 100 km/h, takže nečekejte na dálnici nějaké velké závody, spíš předjedete náklaďák nebo kamion těžce se plazící do stoupání. Počítá se s nabíjením z běžné jednofázové zásuvky 230 V, kdy nabíjecí doba vychází na 5 až 6 hodin. Kromě zmiňovaného nabíjení ze zásuvky je možnost nabíjet i na jakékoli AC nabíječce.

Za málo peněz hodně muziky

Co se týče výbavy elektromobilu, možná vás překvapí, že toto malé elektroauto je vybaveno dvojitým LCD displejem, kde se promítají údaje o aktuálním dojezdu, spotřebě nebo tlaku v pneumatikách. Samozřejmost je také možnost zrcadlení displeje mobilního telefonu a propojení přes Bluetooth ovládané přímo z volantu.

Kolik stojí nejlevnější elektromobil na trhu?

Když to tak vezmu celkovým pohledem ryze praktického elektrikáře, co není přímo fanda do aut, ale spíš náročný uživatel, nový Pony je vcelku zdařilý kousek, který stojí za otestování, avšak tomu se budeme věnovat v samostatném článku. Hlavním lákadlem pak bude nejspíše cenová dostupnost, protože začíná na ceně 369 970 Kč včetně DPH.

Technické parametry elBlesk Pony (2023)

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 3 060 × 1 480 × 1 585 mm, 880 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon25 kW, 34 koní
Baterie13,7 kWh
Nabíjeníkonektory: Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 170 km
Cena od369 970 Kč
Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Kdyby jej homologovali s omezovacem rychlosti na 45km/h jako auto pro 15ti lete, pak by to stalo stejne jako spalovaci obdoby a myslim, ze kazdy kdo o takovem aute uvazuje pro dite (jako ja) by nevahal.
Two Gamers cz
Two Gamers cz
Tak pane Tomisek hurá s ním na okruh kolik to ujede ... ať je sranda....🙂
Josef L
Josef L
Já odhaduji, že pokud pojede po dálnici, tak neujede ani 100 km zvláště když v tomto stále chladném počasí pojede plným výkonem. Jako hračku pro 15 leté dítě tomu rozumím s omezovačem, malé městské auto ještě taky, na ostatních silnicích je to židle na kolečkách.... Dvě běžné osoby už překračují maximální povolenou hmotnost 1040 kg, nebavím se o absenci airbagů apod.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze