Pomáhá Tesla utlačovat Ujgury? Americká automobilka čelí nepříjemnému obvinění

1
Pomáhá Tesla utlačovat Ujgury? Americká automobilka čelí nepříjemnému obvinění
Fotografie: Tesla Motors
  • Podnikání v Číně je stále obtížnější, o čemž se přesvědčila Tesla
  • Byla zatažena do lidskoprávního politického sporu s Čínou
  • Čelí ostré kritice mezinárodních organizací i vlastních senátorů

Podle tagesschau.de jsou stovky tisíc Ujgurů vězněny v čínských převýchovných táborech v provincii Sin-ťiang, kde musí mj. vykonávat nucené práce. Je to podle západních vlád a lidskoprávních organizací nástroj národnostního útlaku silné turkické menšiny, jejíchž členů žije v Číně podle oficiálních údajů až devět milionů. Jenže Čína toto převážně muslimské etnikum násilně asimiluje, což samozřejmě popírá a je za to permanentně kritizována oficiálními i nevládními místy. A za této situace Tesla oznámila na čínské sociální síti Weibo otevření nových autosalonů v Urumči, hlavním městě provincie Sin-ťiang.

Zdánlivě nevinná shoda okolností vyvolala ostrou kritiku Tesly ze strany rady pro americko-islámské vztahy, servítky si nebral ani republikánský senátor Marco Rubio. Na Twitteru mimo jiné napsal: „Nestátní společnosti pomáhají čínské komunistické straně zakrývat genocidu a zotročování v regionu.“ Prezidentská kancelář vzkázala médiím, že firmy ze soukromého sektoru by měly odmítat porušování lidských práv a genocidu v Sin-ťiangu, jinak se vystaví riziku sankcí podle zákona, který v prosinci podepsal americký prezident. Podle něj může být v krajním případě takové firmě zakázán i dovoz z Číny.

Tesla přitom není jediná, která si hraje s politickým ohněm. Namočil se i Volkswagen, který má v dotyčné provincii dokonce továrnu, za což je v USA rovněž nevybíravě odsuzován. Jenže ten se podobných sankcí bát nemusí, protože v Číně vyrobené Volkswageny jsou určeny jen pro tamější trh, na rozdíl od čínských Tesel. Situace neovlivnila jen automobilové výrobce. Americký výrobce čipů Intel už oficiálně oznámil, že přestane využívat zboží a služby ze Sin-ťiangu. Jenže po smršti silné kritiky z Číny se za tento výrok veřejně omluvil prostřednictvím Weibo. Je tedy otázkou, jakou má ochrana lidských práv šanci před ekonomickými zájmy.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Spíš bych řekl, jak Ujgurů pomůže, že Intel a VW zavřou fabriky? 🤔Asi moc ne, spíš pomůže senátorovi se zviditelnit...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze