Plnohodnotné autonomní řízení nikdy nebude existovat, řekl CEO Wayma John Krafcik

5
Plnohodnotné autonomní řízení nikdy nebude existovat, řekl CEO Wayma John Krafcik
Fotografie: Jaguar
  • Krafcik se domnívá, že vždycky nastane situace, kdy řízení bude muset do svých rukou vzít řidič
  • Největší překážkou je dle jeho slov hustý déšť či sněžení

Společnost Waymo patří mezi průkopníky autonomního řízení. Však také tato firma už v některých městech spustila autonomní taxi (byť z bezpečnostních důvodu s lidskou kontrolou za volantem) a rozhodně patří k leaderům v segmentu autonomního řízení. Nyní však CEO Wayma John Krafcik přišel se zajímavým prohlášením. Jakým?

Jaguar I-PACE Waymo

Podle Krafcika nikdy nebudou existovat autonomní auta, tak jak si nyní myslíme, tedy že budou schopná jezdit za jakýchkoli podmínek zcela bez lidského zásahu. Krafcik řekl, že je nemožné, aby autonomní auta jezdila za každého počasí a ve všech možných podmínkách. Občas prý bude potřeba, aby zasáhl i člověk. Nabízí se však otázka. Budou „řidiči“ ještě vůbec umět, jak řídit auto v náročnějších podmínkách?

Jako největší překážka se jeví velké množství sněhu či hustý déšť. Ačkoli Google, pod který Waymo spadá, na své konferenci Google I/O řekl, že má technologii, která si poradí se sněhem na silnici, tak Krafcik ví nejspíš něco více.

Diskuze ke článku
robert
Autem jezdím pritože mimo jiné mne baví řídit,takže auta na převážení tupých zdegenerovaných lidských jedinců kteří jsou líní řídit považuji za naprostou zhovadilost a obludnost.
František
Domnívám se, že takovou věc nelze tvrdit. Pokud bude řídící počítač inteligentní alespoň na stupeň UBB (úplně blbá blondýna), dokáže i řídit auto. Ne ovšem v náročnějších podmínkách. To by musel mít vypočetní výkon normálního lidského mozku s IQ nad 100.
Jiří
Má pravdu, v hustém dešti či sněžení lidé jezdí opatrně, mají vždy vše pod kontrolou a nikdy se žádnému z nich nestala sebemenší nehoda.
Tomas
No jeden taky tvrdil ze letadle tezsi vzduchu nikdy nebudou letat.....
Dovolim si temer z jistotou rici ze ten pan se myli. Mozna za 20, mozna za 100 let ale jednou toho ty auta schopny budou. NIKDY je nesmysl.
A ani auto s ridicem nezvladne VSECHNY situace.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze