Společnost Waymo dostala v Kalifornii povolení testovat auta bez řidiče

Společnost Waymo dostala v Kalifornii povolení testovat auta bez řidiče
  • Samořízené vozy společnosti Waymo mohou jezdit na kalifornských silnicích bez záložního řidiče
  • Waymo může používat zhruba tři desítky vozů v okrese Santa Clara

Projekt samořízených vozů společnost Waymo zahájila už téměř před deseti lety, avšak zatím je testovala s řidičem, který převzal řízení v mimořádných případech. Na 60 firem včetně předních automobilek nebo technologického podniku Apple má v Kalifornii povolení testovat tyto automobily se záložním řidičem. Od dubna mají možnost získat zvláštní povolení k jízdě bez řidiče. Prozatím Waymo omezuje testovací oblast na okolí měst Mountain View, Sunnyvale, Los Altos, Los Altos Hills a Palo Alto, tedy přímo do bezprostředního okolí svého sídla.

Jaguar I-PACE Waymo

Podle povolení, které Waymo od úřadů získalo, bude moci svá vozidla testovat ve dne i v noci jak v ulicích měst, tak na venkovských komunikacích, a to maximální rychlostí 100 kilometrů za hodinu. Součástí testováni bude i provoz za zhoršených povětrnostních podmínek, jako je mlha nebo déšť, které by mohly čidla a senzory automobilů zmást.

Kalifornské úřady vyžadují, aby vozy byly vybaveny technologií dálkového ovládání, která operátorovi umožňuje převzít kontrolu nad vozidlem v případě problémů s autonomním systémem řízení, napsala agentura Reuters.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze