Novým CEO Uberu je Dara Khosrowshahi. Kdo to vlastně je?

2
Novým CEO Uberu je Dara Khosrowshahi. Kdo to vlastně je?
  • Dara Khosrowshahi se narodil v Íránu a v roce 1978 emigroval do USA
  • Byl CEO Expedie, která pod jeho vedením více jak zdvojnásobila zisky
  • Khosrowshahi je velkým odpůrcem amerického prezidenta Donalda Trumpa

Mezi nejpopulárnější a nejrozšířenější služby, které v posledních letech zaznamenala velký rozvoj, patří Uber. Zároveň jde o společnost, která má spoustu problémů v různých zemích, a to především kvůli legislativě. Není tomu tak dlouho, co její CEO Travis Kalanick rezignoval. Nyní má Uber nového CEO. Stal se jím Dara Khosrowshahi.

Dříve Khosrowshahi působil jako generální ředitel ve společnosti Expedia. Ale o koho vlastně jde?

Khosrowshahi se narodil v Iránu v roce 1969. Po roce 1978 po íránské revoluci emigroval do USA. Absolvoval studium na univerzitě Brown, a to v oboru elektrotechniky. V roce 1991 nastoupil do společnosti Allen & Company jako analytik. Tuto společnost v roce 1998 koupila Expedia. V ní Khosrowshahi pracoval a v roce 2005 se dokonce stal jejím generálním ředitelem.

Expedia je největší internetovou cestovní kanceláří. Pod vedením Khosrowshahiho více než zdvojnásobila roční příjmy. Khosrowshahi se netají svými antipatiemi k prezidentu Donaldu Trumpovi.

Úkolem nového generálního ředitele Uberu bude především dosazení nového výkonného a finančního ředitele, dále také vylepšení pošramoceného jména, ať už kvůli malérům, které měl předchozí CEO, ale i kvůli častým rozporům s legislativou v jednotlivých zemích.

Uber je v České republice velmi oblíbeným způsobem dopravy, což potvrzuje i veřejný průzkum.

Zdroje: techcrunch.com, mashable.com