Uber bez povolení provozuje autonomní vůz. Říká mu ale samořídící

Uber bez povolení provozuje autonomní vůz. Říká mu ale samořídící
  • Služba byla spuštěna v Kalifornii
  • Ve voze musí být odpovědná osoba
  • Objevilo se video vozu projíždějícího na červenou
  • Za pochybení prý může řidič

Uber nám přináší neotřelá řešení, která jsou dost často na pomezí zákona. Nezdaněné taxikaření nyní rozšiřuje o autonomní řízení. Společnosti přitom vůbec nevadí, že pro provoz autonomního vozu nemá žádné povolení.

Jde o Volvo XC90 s rotačním Lidar kloboukem na střeše a několika přídavnými kamerami. Dohromady jich je 7, což je o 3 víc než u klasické XC90 s 360stupňovým kamerovým systémem. Nechybí samozřejmě klasický radar využívaný adaptivním tempomatem. Firma chce, aby schopnosti vozu byly prezentovány jako autonomní systém třetí úrovně, který vyžaduje aktivní kontrolu řidiče. V tomto případě může být vůz provozován jako klasický vůz s asistentem. Uber slovíčkaří a systém nazval samořídícím, ale nikoliv autonomním. To znamená, že systém sám řídí, avšak řidič je přítomen a zodpovídá za všechny trampoty, které může vůz napáchat. A hned druhý den je první trampota na světě – samořídící Volvo XC90 od Uberu projelo na červenou u přechodu v San Francisku, kde dokonce právě přecházel chodec.

Podle Uberu však za ignoraci červeného světla na semaforu mohl řidič, který byl v luxusním SUV přítomen. Uber vydal před pár hodinami k incidentu oficiální prohlášení: „Tato událost byla způsobena lidským pochybením. Proto věříme, že po zavedení služby samořídícího Uberu uděláme silnice bezpečnější. Volvo na videu nepřeváželo žádné zákazníky a řidič okamžitě dostal výpověď.“

Uberu očividně sebevědomí nechybí a dost při zavedení této služby riskuje. Váš názor, jestli má firma dostatek zkušeností a technologií na spuštění samořídícího systému, nebo uvedení uspěchala, uvítáme v komentářích.

Zdroje: theverge.com, electrek.co, nytimes.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze