Uber jedná o svém vzdušném VTOL taxi s Austrálií. Kde dále by mohlo létat?

Uber jedná o svém vzdušném VTOL taxi s Austrálií. Kde dále by mohlo létat?
  • Uber nově vyjednává s Melbourne a Sydney
  • V minulosti se mluvilo o San Franciscu a San José
  • V budoucnu by se létající VTOL taxi měla dostat i do Dubaje
  • Zkratka VTOL poukazuje na schopnost vertikálního vzletu i přistání

Uber nejspíše znáte jako provozovatele netradiční taxi služby, nebo možná i kvůli některým problémům, které tuto společnost provázejí. Jde totiž o rychle rostoucí firmu, která opět dokazuje, že legislativa nestíhá držet krok. Právě na její limity Uber často naráží.

Už v minulosti se psalo o tom, že Uber plánuje mít své létající taxi, které by zkrátilo cestování mezi městy. Konkrétně Uber koketoval s myšlenkou, že cestu ze San Francisca do San José zvládne za 15 minut. Má se jednat o letadla koncepce VTOL, která vzlétávají a přistávají vertikálně, díky čemuž nevyžadují přistávací plochu, kterou byste v centrech velkých měst rozhodně nenašli.

Nově to vypadá, že si Uber políčil i na další velkoměsta. Vedoucí programu Elevate jménem Jeff Holden prozradil, že se zvažují další města, která by měla být pro „létající taxi“ vhodná. Jako horké kandidáty momentálně Uber vidí Sydney a Melbourne. Důležité je, že australský úřad pro civilní letectví a bezpečnost potvrdil, že je připraven reagovat na nové výzvy spojené s regulací vzdušného prostoru pro nová létající vozidla.

Jeff Holden navštívil Sydney osobně, aby tamní mohl o ambiciózním leteckém projektu informovat. Projekt létajícího auta se plánuje také v Dubaji a v USA.

„Sydney má určitě své problémy s přetížením dopravy a myslím, že komunita by z městské letecké dopravy mohla těžit,“ řekl Holden.

Společnost Uber se spojila s pěti společnostmi vyrábějícími letadla, mezi nimiž nechybí Aurora Flight Services a Bell Helicopter, aby jim předložila technický seznam přání pro svém osobní letadlo typu VTOL.

Zdroj: news.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze