Noví zájemci o Teslu Model 3 si na dodání vozu počkají přes půl druhého roku

1
Noví zájemci o Teslu Model 3 si na dodání vozu počkají přes půl druhého roku
  • Na Model 3 aktuálně čeká okolo 420 tisíc zákazníků
  • Při současné rychlosti produkce je čekací doba 19 měsíců

Problémy Tesly s Modelem 3 provázejí automobilku již od představení tohoto modelu. Od chvíle, kdy Tesla spustila možnost rezervace, neexistovala v podstatě žádná jistota, kdy a zda vůbec zákazníci své auto dostanou. Nyní americké showroomy Tesly zahajují předváděcí jízdy. Očekává se tedy, že objednávky porostou a dodací lhůty se tak ještě prodlouží. Drtivá většina rezervací a objednávek vznikla bez možnosti se s vozem svézt, nebo si ho alespoň staticky prohlédnout na vlastní oči. Počet rezervací před zahájením sériové výroby přesáhl 500 tisíc. Tesla následně změnila rezervace na objednávky a zahájila sériovou produkci.

Dodávky zákazníkům probíhají pomaleji, než se předpokládalo. Ve chvíli, kdy ale zákazníci, kteří svůj Model 3 již obdrželi, začnou vůz ukazovat svým přátelům a známým, poptávka stoupne. Čekací listina se již začíná prodlužovat s tím, jak Tesla dodává první testovací vozy do své dealerské sítě v USA. Brzy začnou také dodávky Modelu 3 s pohonem všech kol a také verze Performance se dvěma elektromotory. Jakmile první tyto kusy dorazí k prodejcům, očekává se další nárůst objednávek. Jedinou možností, jak dodávky urychlit, jsou paradoxně storna jiných zákazníků, kteří již ztratili trpělivost s dlouhou čekací dobou, nebo svojí objednávku změnili.

Technické parametry Tesla Model 3 Long Range (E5)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon258 kW, 370 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie75 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: Supercharger, CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 614 km
Cena od1 228 990 Kč
Diskuze ke článku
Jiří Švarc
Jiří Švarc
Když dali za rok z nuly na 5000/týden, tak snad se za další rok posunou ještě dál. 8000/týden už znamená těch 420 tisíc za rok a to se blíží čekací době i na některá auta u nás.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze