Nezávislý průzkum tvrdí, že hybridní Toyoty jezdí ve městech téměř bez emisí

Nezávislý průzkum tvrdí, že hybridní Toyoty jezdí ve městech téměř bez emisí
  • Prý až v 87 procentech doby jízdy ve městech a příměstských částech hybridní Toyoty nevypouštějí vůbec žádné emise
  • Univerzitní tým v rámci 33 km dlouhé okružní jízdy změřil, že testovaný hybridní vůz se pohyboval s nulovými emisemi po 70,1 procenta času
  • Od roku 1997, kdy Toyota uvedla hybridní model Prius, se po celém světě prodalo přes 12 milionů těchto hybridních vozů

Nezávislý průzkum, který si nechala udělat Toyota, tvrdí, že až v 87 procentech doby jízdy ve městech a příměstských částech její hybridní vozy nevypouští vůbec žádné emise.

Univerzitní tým v rámci 33 km dlouhé okružní jízdy městy Palaiseau, Antony a Clamart změřil, že testovaný hybridní vůz se pohyboval s nulovými emisemi po 70,1 procenta času a na více než polovině (51,5 procenta) ujeté vzdálenosti. V městských oblastech, kde jsou hodnoty znečištění nejvyšší, tyto hodnoty narostly na 86,9 procenta ujeté doby respektive 77,4 procenta vzdálenosti.

Toyota Prius

V bezemisním režimu připadlo 16,4 procenta celkové doby jízdy na stání vozidla, ve 28,5 procenta doby zpomalovalo a jízda na elektřinu tvořila 25,1 procenta celkové doby. Experti otestovali také další provozní varianty, kdy v režimu tří čtvrtin trasy po městě a čtvrtiny po předměstí se vozidlo pohybovalo v bezemisním režimu 81,6 procenta času, v režimu polovina cesty po dálnici a polovina ve městě to bylo 76 procent.

Test tak potvrdil hlavní výhody hybridních vozů, tedy ekologičnost a nízkou spotřebu. Mezi další benefity hybridů patří nízké náklady na servis, protože se skládají z méně dílů, nebo až desetiletá výdrž baterie. Cena je navíc dnes už srovnatelná s konvenčními vozy. Hybridy mají rovněž vysokou zůstatkovou hodnotu v porovnání s nejistou budoucností dieselů.

Prodej aut na hybridní pohon v Česku letos vzrostl o třetinu. Více než 70 procent připadá na japonskou značku Toyota a desetina na sesterský Lexus. Množství hybridů na českých silnicích se podle odhadu ministerstva průmyslu a obchodu do roku 2020 zdvojnásobí na 12 tisíc vozů. Počet elektromobilů vzroste čtyřikrát.

Od roku 1997, kdy Toyota uvedla hybridní model Prius, se po celém světě prodalo přes 12 milionů těchto hybridních vozů. Dnes Toyota nabízí ve více než 90 zemích a regionech celého světa 34 různých modelů s hybridním pohonem. To napomohlo ke snížení emisí CO2 o plných 93 milionů tun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze