Toyota odhalila celosvětově první prototyp s hybridním pohonem flexible fuel

Toyota odhalila celosvětově první prototyp s hybridním pohonem flexible fuel
  • Prototyp může tankovat běžný benzin včetně alternativních paliv jako etanol
  • Představovaný prototyp je odvozen od modelu Toyota Prius
  • Toyota chce do roku 2050 snížit průměrné emise nových vozidel o 90 procent oproti hodnotám roku 2010

Toyota v brazilském Sao Paulu odhalila prototyp prvního vozidla na světě s hybridním pohonem typu flexible-fuel na alternativní paliva. Prototyp spojuje technologii flexible-fuel (FFV) s možností tankovat běžný benzín včetně alternativních paliv jako etanol a proslulý hybridní pohon od Toyoty, který kombinuje spalovací motor a elektrické hnací ústrojí.

Hybrid FFV je novým systémem pohonu, který Toyota vyvíjí s cílem rozšíření hybridních elektromobilů v Brazílii a ochrany životního prostředí cestou snižování emisí CO2. Hybridní vozy s pohonem FFV vykazují potenciál významně snížit celkové emise CO2, neboť vycházejí z hybridního systému Toyota s vysokou energetickou účinností a navíc efektivně využívají schopnost zpětného vstřebávání etanolu, který představuje 100% obnovitelné biopalivo. Představovaný prototyp je odvozen od modelu Toyota Prius.

Toyota flexible-fuel

Původní studie automobilky Toyota ukazují, že hybridní vozy s pohonem typu FFV mohou nabídnout výrazně příznivější ekologické parametry než standardní vozy na alternativní paliva. Výpočty přitom vycházejí z odhadu celkových emisí CO2 od fáze získávání vstupního materiálu přes distribuci na čerpacích stanicích až po samotné spalování ve vozidlech. Výsledky jsou ještě lepší za situace, kdy vozidla tankují výhradně etanol získávaný z cukrové třtiny (palivo E100).

Vývoj hybridního modelu s pohonem FFV zapadá do snah Toyoty naplňovat strategický program „Environmental Challenge 2050“, jehož cílem je do roku 2050 snížit průměrné emise nových vozidel o 90 procent oproti hodnotám roku 2010. Dalším cílem uvedeného programu je zcela eliminovat emise CO2 za celý životní cyklus vozidla včetně materiálů, komponent a výroby. V souladu s tím Toyota oznámila záměr do roku 2030 prodávat více než 5,5 milionu nových elektrifikovaných vozidel ročně.

Jsem velmi hrdý, že brazilští konstruktéři společnosti Toyota ve spolupráci s konstruktéry v Japonsku vyvinuli pro naše brazilské zákazníky celosvětově nejčistší vůz s hybridním pohonem na etanol. Tento vynález je důkazem naší snahy směřovat k nové mobilní společnosti,“ uvedl Steve St. Angelo, výkonný ředitel Toyoty v Latinské Americe.

V rámci dalšího obchodního využití hybridních vozidel FFV v Brazílii bude Toyota shromažďovat nejrůznější údaje prostřednictvím zkoušek v reálných provozních podmínkách na území Brazílie s cílem vyhodnotit spolehlivost, odolnost a schopnosti uvedeného systému pohonu.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze