New York ePrix: nedělní pokračování ovládl da Costa, šampionát má nového lídra

New York ePrix: nedělní pokračování ovládl da Costa, šampionát má nového lídra
Fotografie: Formule E
  • António Félix da Costa vyhrál druhou ePrix New Yorku a získal první vítězství v sezóně
  • Do čela seriálu se po parádním výkonu dostal Stoffel Vandoorne, týmovou soutěž vede jeho Mercedes
  • Nedělní závod se odjel za suchých podmínek, i tak byla k vidění spousta dramatických okamžiků
  • Na konci července je na programu pokračování boje o titul, jede se dvojzávod v Londýně

Mistr světa Formule E z předminulé sezóny se na 12. pokus konečně dočkal. V ulicích Brooklynu si vyjel první letošní vítězství, když dokázal odolat mohutným atakům ze strany Stoffela Vandoorna z Mercedesu. da Costa tak stejně jako předcházející den Nick Cassidy uhájil nejvýhodnější startovní pozici. Tu mu paradoxně kvůli penalizaci za výměnu baterie přepustil právě Cassidy.

Prvních pár metrů závodu však vyšlo nejlépe Vandoornovi. Ten využil i zaváhání Andrého Lotterera a ze šesté příčky poskočil až na třetí. V druhé polovině závodu se pak stal hlavní hrozbou rodícího se úspěchu portugalské star. Do vedení se však nedokázal při běžném režimu bez útočného módu dostat. Částečně to bylo způsobeno i nehodami v samotném závěru a žlutou fází.


Velmi vysoko na letošní poměry týmu Mahindra se po celou dobu závodu pohyboval i Alexander Sims. Anglický pilot se více jak polovinu času pohyboval na pódiových příčkách. V závěru se však musel sklonit před výkony Vandoorna a nakonec i třetího Mitche Evanse. I tak bral toto umístění Sims s naprostým výrazem spokojenosti. Na rozdíl od sobotního odpoledne se celá ePrix odjela za sucha, nicméně dramatické momenty rozhodně ani nedělní klání nestrádalo. Do historie Formule E se zcela nepochybně dostanou fragmenty souboje mezi Mitchem Evansem a Nyckem de Vriesem. Oba jezdci neslevili z tempa ani na moment a byla z toho dechberoucí podívaná. Nejdříve při předjížděcím manévru ztratil kontrolu nad vozem Evans, poté i de Vries. Oba však stihli pochytat veškeré změny směrů a vyhnuli se nárazu do bariéry.


Největším posun vpřed zaznamenal letos nevýrazný Sam Bird. Trojnásobný vítěz ePrix New Yorku sice startoval z neoslnivého 16. místa, v cíli mu však patřila 5. pozice. Výraznou měrou se tak podepsal pod dobrý týmový výsledek, který Jaguar udržuje ve hře o premiérový titul. Podobně oslnivý výkon předvedl i Edoardo Mortara. V kvalifikaci jej provázely problémy s brzdami, proto startoval až z 21. pozice. Cílovou pásku protnul jako desátý.

Určitě zklamaný z New Yorku odjede velký aspirant na titul Jean–Éric Vergne, který nedokázal v nejlidnatějším městě USA vyjet žádný bod. Jeho plány na třetí titul tak dost možná v konečném zúčtování dostaly zásadní ránu. Smůla se na něho lepila od počátku dne. V kvalifikaci boural, na startu závodu zaspal a posléze se připletl do kolize s dalším smolařem Lucasem di Grassim.

Velmi dobře se prezentovaly i vozy Dragonu. V kvalifikaci obsadily čtvrté, respektive osmé místo. Jenomže opět chybělo dostatečné závodní tempo a následoval velký sešup pořadím dolů. Ital António Giovinazzi nakonec ani nedokončil.

Sestřih závodu

Hodnocení fDrive.cz

Atraktivita závodu: 10/10
Nejlepší pilot: Stoffel Vandoorne
Největší smolař: André Lotterer
Číslo závodu: 1, premiérové vítězství Nycka Cassidiho ve Formuli E
Nejlepší nováček: Dan Ticktum, 12. místo
Za očekáváním: Nissan

Výsledková listina

P. Jméno Tým Ztráta Bodů
1. António Félix da Costa DS Techeetah - 28
2. Stoffel Vandoorne Mercedes-Benz EQ +0,929 s 18
3. Mitch Evans Jaguar TCS Racing +3,524 s 15
4. Alexander Sims Mahindra Racing +3,631 s 12
5. Sam Bird Jaguar TCS Racing +4,412 s 10
6. Robin Frijns Envision Racing +4,979 s 8
7. Nyck de Vries Mercedes-Benz EQ +6,233 s 6
8. Jake Dennis Avalanche Andretti +6,316 s 4
9. André Lotterer TAG Heuer Porsche +6,590 s 2
10. Edoardo Mortara RokIt Venturi Racing +13,449 s 1
11. Pascal Wehrlein TAG Heuer Porsche +13,449 s
12. Dan Ticktum NIO 333 Racing +23,002 s
13. Sébastien Buemi Nissan e.Dams +30,216 s
14. Oliver Rowland Mahindra Racing +32,676 s
15. Oliver Turvey NIO 333 Racing +33,255 s
16. Nick Cassidy Envision Racing +39,699 s
17. Maximilian Günther Nissan e.Dams +43,934 s
18. Sérgio Sette Camara Dragon / Penske Autosport +68,193 s
19. Jean-Éric Vergne DS Techeetah DNF
20. Lucas di Grassi Rokit Venturi Racing DNF
21. Oliver Askew Avalanche Andretti DNF
22. Antonio Giovinazzi Dragon / Penske Autosport DNF

Druhá ePrix New Yorku přinesla řadu změn v celkovém pořadí. Do čela se vyhoupl Vandoorne (155), který si dokonce vybudoval náskok v podobě 11 bodů. Nejblíže je mu Mortara (144) a aktuálně třetí Evans (139). Vergneho (128) neúspěch na americké půdě znamená propad až na čtvrtou příčku. Týmovou soutěž má nyní pod palcem Mercedes (238). Se shodným rozdílem 10 bodů je za ním Venturi (228) a DS Techeetah (228).

Další závody se pojedou poslední červencový víkend v areálu ExCeL v Londýně. Už tam může být poměrně jasno o tom, kdo vypadne z boje o titul.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze