Německo zvažuje zrušení ekologických nálepek pro elektromobily

1
Německo zvažuje zrušení ekologických nálepek pro elektromobily
Fotografie: BMW
  • Pro zrušení je petiční výbor, který předložil návrh k posouzení spolkovému ministerstvu
  • Problém však nastává u registračních značek pro elektromobily a při následné kontrole

V mnoha regionech Německa je povoleno jezdit autem pouze za podmínky, že emise jemného prachu vozidla nepřekračují stanovený limit. Pokud je tento požadavek splněn, majitelé vozidel si mohou na vlastní náklady zakoupit zelenou nálepku a umístit ji na vnitřní stranu čelního skla. Tato nálepka pak umožňuje volný přístup do tzv. ekologických zón. Ovšem podle autobild.de v roce 2022 němečtí občané podali petici, ve které žádali o zrušení této povinnosti pro elektromobily. Petiční výbor se touto záležitostí nyní zabýval a velkou většinou ji schválil. Výbor upozornil, že zřeknutí se ekologické nálepky by se mělo týkat pouze čistě elektrických aut.

Doporučení Ministerstvu životního prostředí

Výbor nyní doporučuje, aby Spolkový sněm předložil petici k posouzení spolkovému ministerstvu životního prostředí, ochrany přírody, jaderné bezpečnosti a ochrany spotřebitele. Ačkoli se v současné době neplánují žádné změny 35. federálního zákona o kontrole imisí, problém by mohl být vyřešen v pozdější novele. Navíc je povinností státních donucovacích orgánů zavést v krátké době výjimku pro vozidla s poznávací značkou E, aby se zjednodušila administrativa.

Nejasnosti kolem poznávacích značek E

Je však nejasné, zda bude poznávací značka E pozdějším požadavkem pro upuštění od nálepky. Argumentace petice má v tomto bodě obsahovou slabinu. Původce poptávky se odvolává na povinné používání registrační značky E pro elektromobily, které by mělo stačit jako kvalifikace pro jízdu v ekologických zónách. Použití takové RZ u elektromobilů je ale dobrovolné.

Ekologické nálepky

Pro elektromobily zatím platí povinnost mít na vozidle zelenou nálepku, aby mohly beztrestně projíždět příslušně označená místa. Plug-in hybridy smějí jezdit i s poznávací značkou E, i když podle doporučení petičního výboru by výjimku z požadavku na nálepky neměly využívat. Jak vláda tento problém v případě změny zákona vyřeší, zůstává nejasné.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 17. 6. 16:13
Svůj komentář jsem sám odstranil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze