Největší auto na dálkové ovládání? Scania, a to díky síti 5G

Největší auto na dálkové ovládání? Scania, a to díky síti 5G
  • Scania testuje 5G sítě, které využívá pro dálkové ovládání svých vozů
  • 5G síť má minimální zpoždění mezi ovládáním a reakcí vozidla
  • Scania spolupracuje se společností Ericsson

Donedávna jsme si mysleli, že největší auto na dálkové ovládání, které si můžete dopřát, je prodloužené BMW řady 7, které zvládá pomocí klíčku parkovat, ovšem chyba lávky. Ovládat přes telefon můžete daleko větší auta. O jaká jde? Postačí, když řekneme, že na své kapotě mají nápis Scania.

Ano, tato švédská automobilka testuje technologii 5G sítí pro komunikaci mezi jednotlivými nákladními auty. Na komunikaci postačí i síť 4G, ale testované 5G dokáže bezdrátově přenášet až 1 GB dat každou sekundu, což je velký benefit.

A k čemu to celé je? Scania usilovně pracuje na autonomních vozech. Ve chvíli, kdy pošlete autonomní vůz na cestu, může se stát, že identifikuje neznámou překážku, kterou nedokáže bez porušení předpisů překonat. V tu chvíli vytáhnete váš chytrý telefon a vše zařídíte. Ne tedy přímo vy, ale proškolený operátor, který bude mít auto na starost.

Velkou výhodou 5G sítě je minimální prodleva mezi ovládáním a reakcí samotného stroje. Na vše Scania není sama, ale zkušenosti čerpá od matadora oboru, společnosti Ericsson.

Zdroj: scania.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze