Střechu továrny Scania pokryje přes 20 tisíc solárních panelů

Střechu továrny Scania pokryje přes 20 tisíc solárních panelů
  • Nizozemský závod ve Zwolle již energeticky zásobují větrné elektrárny
  • Celkem 22 tisíc solárních panelů poskytne výkon dalších 6 megawattů
  • Projekt si vyžádá plochu o rozloze asi osmi fotbalových hřišť

Obnovitelné zdroje, úspora energie a především solární panely. Jednoznačný hit poslední doby instalují lidé na rodinné domy a společnosti na své fabriky. A aby také ne, ono to nějaké ty finanční náklady ušetří. Nejspíše i Scania to má dobře spočítané, protože právě tento výrobce převážně nákladních aut pokryje svůj výrobní závod v nizozemském Zwolle solárními panely.

Solární panely na střechách výrobního závodu Scanie vítají také místní úřady. „Scania patří mezi lídry v oblasti energie,“ říká Annemieke Traag, členka Výkonné rady provincie Overijssel pro energetiku, životní prostředí a evropské záležitosti.

Nepůjde o nikterak zanedbatelnou plochu. Rozloha téměř osmi fotbalových hřišť bude na střeše potažená 22 tisíci solárními panely. Celkový výkon soustavy bude 6 megawattů.

Scania již má ve Zwolle i tři větrné elektrárny podél kanálu Zwolle-IJsell. Jde o vzájemnou spolupráci mezi holandskou občanskou iniciativou Blauwvinger Energie a Univerzitou Windesheim.

Závod ve Zwolle by měl být v roce 2020 vůbec prvním energeticky nezávislým výrobním podnikem na světě, ale společnost Scania se také zavázala snížit svou ekologickou stopu v rámci celého výrobního procesu. Scania podepsala Globální dohodu OSN, kterou nyní doplňuje Agenda 2030 pro udržitelný rozvoj.

Zdroj: scania.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze