Scania zavádí mezi elektrokamiony novinku známou z osobních elektromobilů

Scania zavádí mezi elektrokamiony novinku známou z osobních elektromobilů
Fotografie: Scania
  • Elektrokamiony se rychle šíří, je třeba jim vylepšovat podmínky
  • S převratnou změnou přišla Scania, pomůže řidičům i flotilovým správcům

Agregační nabíjecí služby nejsou žádnou novinkou, vlastní značkové kartičky nabízí už celá řada výrobců osobních nabíjecích aut. Nyní ale Scania přišla se službou Charging Access, která by měla zásadní způsobem zjednodušit život řidičům elektrických kamionů i jejich správcům. Ti první totiž místo hledání nabíječky schopné rozměrově i výkonově obsloužit kamion, což zatím stále není nic jednoduchého, prostě zadají požadavek do již známé aplikace Scania Driver. A ta je k nabíjecí stanici dovede. U ní pak jednoduší zaplatí pomocí jediného RFID, tedy karty či čipu v mobilu, a o nic víc se nestarají.

Manažeři vozových parků pak místo hromady faktur od různých poskytovatelů řeší jedinou souhrnnou s podrobným výpisem nabíjení. Navíc mají prostřednictvím portálů My Scania on-line přehled o poloze a aktivitě jednotlivých kamionů, ale také o stavu jejich baterie a případném nabíjení. Díky soustředění v jediném a již používaném rozhraní je možné takto provozovat nejen čistě elektrické, ale i smíšené flotily. Přidanou hodnotou nemá být co nejlevnější nabíjení, ale přehledné a co nejstabilnější ceny umožňující efektivní plánování byznysu.

Služba bude spuštěna v říjnu ve vybraných evropských zemích, především Skandinávii, Beneluxu a v Německu. Česko přijde na řadu zanedlouho ve druhé vlně. Firma zatím nezveřejnila seznam partnerů, který není ještě hotový, určitě ale bude obsahovat nabíječky nové specializované sítě pro velká vozidla Milence, kterou v Evropě aktuálně budují společně Scania, Volvo Trucks a Mercedes-Benz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze