Být dispečerem je jako hrát videohru, ale nést odpovědnost
test

Být dispečerem je jako hrát videohru, ale nést odpovědnost

1
  • Prakticky každý výrobce tahačů nabízí i své vlastní řešení pro správu vozového parku
  • Vyzkoušeli jsme si řešení od Scanie jménem Fleet Management Portal
  • Přehled máte nejen o jednotlivých kamionech a jejich poloze
  • K dispozici je podrobná statistika řidičů, na jejíž základě jde řidiče finančně hodnotit

Když se řekne technologie v autě, spousta lidí si nejspíše vybaví vlajkové lodě jednotlivých automobilek, ať už jde o BMW, Mercedes, Audi nebo třeba Lexus. Rozhodně nemám v úmyslu vám to vyvracet, koneckonců vlajkové lodě automobilek jsou ve většině případech průkopníky určitých technologii či systémů. Ale co taková nákladní doprava, jak si stojí po technologické stránce? Je o tolik pozadu, nebo nás naše neinformovanost může klamat? Možná budete překvapeni.

Prakticky každá značka kamionů nabízí svůj program pro lepší řízení dopravní firmy, respektive flotily kamionů. Výjimkou není ani Scania. A právě na systém od Scanie jsme se podívali. Nese název Fleet Management Portal a do jeho rozhraní se dostane pomocí webového prohlížeče. Stačí mít přihlašovací údaje, podobně jako například při spravování stránky na Facebooku. I zde můžete definovat jednotlivým uživatelům role a vy jako majitel firmy budete mít přehled o všem. Kolegovi však už stačí vidět jen určitá data a sekretářka zase data jiná. Ale pojďme si ve zkratce říci, co takový systém umí a v čem jsou jeho výhody.

Pokud jste někdy hráli Truck Simulator, tak spoustu věcí budete znát. Sednete si v kanceláři, zapnete počítač, uděláte si šálek kávy a jdete pracovat. Přihlásíte se do systému a máte přehled o všech kamionech, pro které jste si službu zaplatili. Můžete mít ve flotile třicet tahačů, ale službu zaplacenou třeba jen na polovině z nich. Nechybí ani spousta údajů o řidiči v čele s jeho jménem i informace o tom, jak dlouho jede, kdy měl poslední přestávku, jak dlouho ještě může jet, jaká je průměrná spotřeba a tak dále. V reálném čase vidíte na mapových podkladech přesnou polohu všech aut včetně ukazatele, jakým směrem jedou. Auta si můžete zařadit i do skupin a barevně označit. Například zeleně můžete mít označená auta, která vozí nábytek, červenou barvu mohou mít auta, která vozí auta. S trochou nadsázky si Fleet Management Portal můžete upravit tak, aby se vám v něm pracovalo co nejlépe. Celou dobu, co jsem sledoval, jak systém funguje, jsem si připadal jak v počítačové hře.

Systém je v češtině a rozhodně nejde o nikterak složité prostředí. Podle balíčku, který si zaplatíte, si můžete detailně prohlédnou v grafu cestu libovolného tahače. Na cestě z Brna do Olomouce se můžete podívat, jaká byla například rychlost v jakémkoli bodě na mapě. O autě tak máte dokonalý přehled. Nechybí informace o spotřebě nebo ujetých kilometrech, čas, který řidič brzdil motorem, nebo čas, kdy motor běžel na volnoběh. Systém je navržený tak, aby měl majitel společnosti dokonalý přehled o všem, co mu může ušetřit peníze.

Scania - Fleet Management Portal

V jednotlivých záložkách řidičů máte i jejich hodnocení. Podle našich informací je v České republice hned několik firem, které dle tohoto hodnocení následně finančně hodnotí řidiče. Hodnocení se skládá z několika položek, a to překročení rychlosti, času používání volnoběhu, brzdění motorem, jízdy na tempomat, předvídavosti a jízdy do kopce. Každá z těchto položek ve finále ovlivňuje spotřebu a tedy i finanční stránku společnosti. Můžete být sice dobrý řidič, ale ve chvíli, kdy nebudete využívat brzdění motorem, budete špatně předvídat či nepojedete plynule, tak budete mít větší spotřebu. A připomínám, že se zde nebavíme o osobním autě, kde většinu lidí netrápí, zda jedou za osm nebo deset litrů na sto kilometrů. Kamion je jiná liga – mluvíme zde o spotřebě 25 litrů a více.

Fleet Management Portal nemá za úkol jen vytvářet podrobné statistiky výkonů řidičů, ale také zobrazuje jakékoli poruchy. V nastavení si můžete zaškrtnout, jaké problémy jsou pro vás zásadní, a ty se vám budou zobrazovat v systému. Každý tahač má své servisní prohlídky. Systém dokáže propočítávat, jak moc onen tahač jezdí a, jak bývá naložený a předpovídat tím i servisní prohlídku, kterou vám zanese do kalendáře, jenž je součástí systému. Pokud následně kamion bude několik dní stát nebo nenajede tolik kilometrů, popřípadě najedete, ale s daleko lehčím nákladem, tak systém servisní prohlídku posune na pozdější termín.

Jde jen o zlomek funkcí, které Fleet Management Portal nabízí. Systém si můžete upravovat dle libosti, aby vám co nejvíce vyhovoval. Výčet informací, které následně máte, je obrovský. Pro zajímavost: v České republice základní balíček Fleet Management Portalu stojí okolo 600 Kč měsíčně. Do tahače se nainstaluje krabička, která je velká zhruba jako stavební cihla. Ta má v sobě integrovanou SIM kartu. Ta následně posílá všechna data na server, odkud jej pak jako správce čerpáte.

Díky podrobným informacím, které si můžete vytáhnout z jakékoli cesty vašeho tahače, může společnost efektivněji plánovat či ukázat řidičům, kde mají mezery ve svých řidičských dovednostech a následně je spravedlivě hodnotit.

Diskuze ke článku
vaclav
to sedí... dispečer si hraje hru a řidič je jenom jeho hračka... nikoho nezajímá kdy byl naposledy doma, nikoho nezajímá kde bude spát, že na místě často není ani základní sociální zařízení... Dá řidiči šibeniční limit, který je "bezpodmínečně" nutné stihnout za každou cenu...řidič jede jako blázen několik set kilometrů na krev aby to stihnul, riskuje pokuty zatímco dispečer pije kávu a hraje si svoji "hru" ... když se mu termín podaří v totálním stresu splnit jako odměnu mu dispečer ještě strne část výplaty protože při RZ přes půl evropy nejel plynule a nedobržďoval na motorovou brzdu a fleet systém (ať je od kterékoli firmy) se přece nikdy nemýlí... paráda....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze