Nejprodávanější elektromobil na světě? Zapomeňte na Teslu nebo Nissan Leaf

Nejprodávanější elektromobil na světě? Zapomeňte na Teslu nebo Nissan Leaf
  • Vítězem je BAIC EC
  • Model S se propadl o 40 %

Číně se povedlo neskutečně ovlivnit světový trh a s auty to platí dvojnásob. Jak jinak by se mohlo stát, že nejprodávanější elektromobil na světě bude znát v Evropě nebo USA pouze minimum lidí? Stává se tak pravě teď, kdy nový Nissan Leaf ztratil svoji nadvládu a poráží jej jakýsi BAIC EC. Pro většinu z nás neznámý, ale v čínském vozovém parku o žádnou raritku samozřejmě nejde.

Prodeje elektromobilů v lednu a únoru 2018

Data jsou trochu zkreslená, protože počítají pouze s dvěma měsíci od začátku tohoto roku. BAIC EC nicméně zvolilo 15 132 zákazníků, což reprezentuje nárůst o 329 procent. Za tu samou dobu se prodalo přes 10 tisíc Nissanů Leaf (34procentní nárůst), což ale stačí jen na stříbrnou příčku. Na stupních vítězů stojí také čínský elektromobil JAC IEV 5 s 6 118 prodanými kusy. Tesla si nevedla moc dobře a prodeje Modelu S spadly o 40 procent. Zákazníci pravděpodobně čekají na Model 3, kterého se zatím prodalo pouze něco málo přes 4 tisíce.

Pomalu se nejspíš blíží doba, kdy preference evropských zákazníků nebudou již pro automobilky tak důležité. Můžeme to vidět i na takových drobnostech jako infotainmenty. Zatímco většina evropských zákazníků preferuje tlačítka, asijský trh miluje dotykové displeje a ovládání podobné mobilním telefonům.

Zdroj: carscoops.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze